KOOL WTF HIP

20 de lucruri pe care nu le ştii despre superba piesă de Craciun, "Fairytale of New York"

Piesa a apărut în 1988 pe albumul The Pogues "If I Should Fall from Grace with God"

Apărută în 1988 pe albumul The Pogues, If I Should Fall from Grace with God, Fairytale of New York este una din cele mai cunoscute, dar şi cele mai frumoase piese de Crăciun şi un glorios imn amar tocmai bun să dai cu căciula după câini după un roşu sec, preferabil popesc.



Aşa o piesă trebuie să aibă şi o poveste a ei. Iată 20 lucruri mai puţin cunoscute despre aceasta:

01. Deşi piesa este prin excelenţă despre sărbătorile de iarnă, a fost înregistrată în iulie.

02. Cântecul a apărut în urma unui rămăşag. Elvis Costello, producătorul The Pogues, a făcut un pariu cu liderul trupei, Shane MacGowan şi cu compozitorul şi banjoistul Jem Finer, că aceştia nu vor fi în stare să vină cu o înregistrare despre Crăciun care să nu fie "noroioasă."

03. Fairytale of New York trebuia să fie un duet între Shane MacGowan şi basista The Pogues, Cait O’Riordan. Aceasta însă s-a măritat cu Costello şi a părăsit trupa în 1986, înainte ca piesa să fie înregistrată.

04. Elvis Costello a fost înlocuit de producătorul Steve Lillywhite, a cărui soţie, Kirsty MacColl, a venit să dea o probă cu trupa să vadă dacă se potrivesc pentru duet. Toţi au rămas înmărmuriţi de performaţa acesteia şi au votat unanim să cânte piesa cu ea.

05. Înainte de MacColl, MacGowan a vrut să cânte piesa cu vocea Pretenders, Chrissie Hynde.

06. Cântecul n-a fost înregistrat în New York că la RAK Studios, aproape de Regents Park în Londra.

07. Pentru că s-a îmbolnăvit, chitaristul Philip Chevron n-a însoţit trupa în turneul din Statele Unite, perioadă în care a fost înregistrat şi videoclipul piesei. Acesta a fost înlocuit de liderul The Clash, Joe Strummer, iar trupa a adăugat la acea vreme în set-list-ul lor, London Calling şi I Fought The Law.

08. Deşi pianistul trupei este James Fearnley, în clip la pian apare Shane MacGowan. La filmări, Fearnley a purtat inelul lui Shane pentru momentul în carei s-au filmat degetele pe clapele pianului.

09. Când trupa s-a întors din turneul american a fost invitată să cânte piesă cu MacColl la Top Of The Pops. Pentru că formatul show-ului TV presupunea ca trupa să facă play-back, greşelile mimatului cântării au rămas antologice.

10. Deşi versurile piesei "The boys of the NYPD choir still singing Galway Bay", vorbesc de un cor al poliţiei din New York, instituţia respectivă nu deţine aşa ceva.

11. Shane MacGowan şi Kirsty MacColl au revenit la Top Of The Pops în ianuarie 1992 când piesa a fost re-editată pentru Crăciunul anului 1991.

12. Titlul piesei a fost ales după ce aceasta a fost compusă şi înregistrată. Acesta a fost inspirat din cartea cu acelaşi nume a scriitorul american de origine irlandeză, J. P. Donleavy. Personajul principal al cărţii, Corneliul Christian, descrie New York-ul ca fiind "oraşul unde lumea este mult prea bogată să mai poată râde, unde oamenii sunt prea singuri şi prea răi pentru a putea iubi."

13. Piesa spune povestea unui imigrant irlandez beat care se refugiază într-un rezervor industrial să doarmă în Ajunul Crăciunului. Acesta începe să audă un bătrân cântând balada irlandeză The Rare Old Mountain Dew, care îl face să viseze la o femeie din trecutul său. The Rare Old Mountain Dew este o piesă care datează din 1882 şi în care este vorba, deloc surprinzător, de o partidă de sex sub influenţele bahice ale unei sticle de alcool făcut din cartofi.

14. Versurile Sinatra was swinging fac referire la piesa Theme from New York, New York din anii 50, reînregistrată în anii 80 de Frank Sinatra şi care era foarte des ascultată în perioada sărbătorilor de iarnă.

15. În videoclip în regăsim pe actorul Matt Dillon în rolul unui poliţist care îl arestează pe beţivanul MacGowan.

16. Shane MacGowan este născut chiar de Crăciun.

17. În concertele The Pogues, Ella Finer, fiica banjoistul Jem Finer, este cea care cântă partea din piesă care în original a fost cântată de Kirsty MacColl.

18. În 2005, The Pogues a cântat piesa la BBC One, vocea feminină fiind asigurată de Karie Melua. A fost pentru prima oară când întreaga trupă a apărut la TV din 1988.

19. Cântecul a beneficiat de aportul muzicianului Fiachra Trench. Acesta a mai colaborat cu The Boomtown Rats pentru piesa I Don’t Like Mondays şi a compus muzica filmelor Pearl Harbor, The Tailor of Panama, The Ring şi a învăţat-o pe Linda McCartney să cânte la pian.

20. În 2007, Radio 1 a cenzurat cuvintele faggot şi slut, pentru a evita să ofenseze diverse minorităţi sexuale. Mama lui MacColl a declarat că cenzurarea piesei este "ridicolă", iar The Pogues a găsit acest aspect ca fiind "amuzant."

Piesa a fost re-editată de două ori, prima oară în 1991, a doua oară în 2005. Toate încasările din difuzări din 2005 au fost donate unei campanii caritabile privind oamenii străzii, în onoarea lui Kirsty MacColl, care a murit lovită de o ambarcaţiune în 2000 pe când se afla într-o vacanţă în Mexic.

Sursă: NME

Share pe Facebook