KOOL WTF HIP

Cinci piese care fac onoare magistralului Jimmy Page

Chitaristul împlineşte azi 74 ani

Născut pe 9 ianuarie 1944, chitaristul Led Zeppelin, Jimmy Page, este unul din cei mai influenţi şi interesanţi muzicieni din toate timpurile. Pentru cine a foat pasionat cel puţin de Led Zeppelin, a putut observa că atunci când cântă, Page o face nu doar cu mâinile, ci cu tot trupul, cu toate fiinţa sa. În fine, a fost unul din primii la care acest aspect s-a putut observa cel mai lezne, ce-i drept, beneficiând şi de chimia şi talentul colegilor săi, Robert Plant, John Paul Jones şi John Bonham în perioada Led Zeppelin.

The Firm - Radioactive (1985)

În urma morţii tragice a toboşarului John Bonham, Led Zeppelin s-a destrămat. Cinci ani mai târziu Page a făcut echipă cu vocalistul Bad Company, Paul Rodgers, şi au scos primul album al proiectului muzical The Firm. Acesta s-a dovedit a fi însă prea soft, prea pop pentru fanii hardcore ai Led Zeppelin.



Jimmy Page - Outrider (1988)

Cu fiul lui John Bonhan la tobe, Jason, şi cu Plant invitat să cânte piesa pe piesa The Only One, Page a lansat în 1988 singurul său album solo, Outrider. Albumul n-a reuşit însă să impresioneze prea multă lume. Cu toate acestea, pe disc găsim câteva piese de luat în seamă, precum Prison Blues sau instrumentalele Liquid Mercury şi Blues Anthem.



Coverdale / Page - Pride and Joy (1993)

Este mereu interesant să vezi cum muzicieni celebri merg pe drumuri neumblate, însă când eşti suficient de carismatic, nu este neapărat necesar să reinventezi roata. Cel mai bun exemplu în acest sens este colaborarea dintre Page şi vocalistul Whitesnake, David Coverdale din 1993. Albumul este fabulos.



Page / Plant - No Quarter (1994)

Din moment de basistul şi clăparul John Paul Jones n-a fost prezent pe acest album, nu putem vorbi chiar de o reunire Led Zeppelin. No Quarter este însă un album sau mai degrabă un proiect MTV "UnLedded" de 90 minute, care conţine diverse înregistrări ale lui Page şi Plant în Maroc, Wales şi Londra.



Page / Plant - Most High (1998)

S-o spunem pe aia dreaptă, Jimmy Page a atins maximum de performanţă mai mult în colaborări decât de unui singur. În 1988, Page şi Plant au scos pe piaţă un regal rock, unul din cele mai frumoase albume ale anilor 90, Walking into Clarksdale. Turneul de promovare al acestuia i-a adus pe cei doi muzicieni şi pe scena Sălii Polivalente de la Bucureşti.

Share pe Facebook