KOOL WTF HIP

Apare prima biografie a liderului Metallica, James Hetfield

Editura Lesser Gods anunţă lansarea pe 11 aprilie a biografiei liderului Metallica, James Hetfield

Născut în 1963, în Downey, California, James a fost fiul unui şofer de camion pe nume Virgil şi unei cântăreţe pe nume Cynthia. Părinţii lui făceau parte dintr-o sectă care respingea orice fel de medicament sau tratamente medicale. Acest fapt a grăbit şi moartea mamei lui James Hetfield în 1979, când aceasta s-a îmbolnăvit de cancer. Această poveste a inspirat şi piesa The God That Failed. Hetfield mai are un frate după mama, din prima căsătorie a acesteia şi o sora mai mica.

Liderul Metallica de mai târziu a luat lecţii de pian de la 9 ani şi a început să cânte la chitară de la 14. În adolescenţă a cântat în trupele Leather Charm şi Obsession, pentru că în 1981, în urma unui anunţ pe care l-a dat la ziar, să-l cunoască pe toboşarul danez Lars Ulrich şi aşa s-a născut Metallica.

Solidificarea trupei s-a făcut prin venirea în Metallica a basistului Cliff Burton şi a chitaristului Kirk Hammett , care l-a înlocuit pe Dave Mustaine.

Trupa a semnat cu casa se discuri Megaforce Records în 1983 şi a lansat albumul de debut, Kill 'Em All, în luna iunie a aceluiaşi an. Tot atunci s-au mutat din Los Angeles în San Francisco.

În 1984, pionerii speed metal au schimbat casa de discuri, semnând un alt contract cu Elekra, pentru cel de al doilea disc, Ride the Lightning.  

În ciuda faptului că basistul Cliff Burton a murit într-un accident pe care trupa l-a acut cu autocarul de turneu, Metallica devenea din ce în ce mai mare. Au fost gratulaţi cu discul de aur pentru Master of Puppets şi cu platină pentru ...And Justice for All.

Grupul a atins maximum de celebritate cu the black album în 1991, acesta vândându-se în peste 16 milioane de exemplare şi devenind astfel unul din cele mai bine vândute discuri rock făcute vreodată.

Anii 90 n-au fost tocmai uşori pentru Hetfield, acesta devenind un alcoholic de categorie grea. Abia în 2002, acesta a renunţat la alcool, discul St. Anger fiind primul disc cu acesta în stare de trezie. Tot atunci a apărut şi documentarul Some Kind of Monster care a scos la suprafaţă tot soiul de probleme care au existat în trupă şi cum era aceasta să se destrame.

Cumva atipic, faţă de direcţia muzicală a anilor 90 a trupei, St. Anger a reuşit să divizeze fanii. Însă Metallica n-a renunţat şi e revenit în studio, iar în 2008 au revenit cu Death Magnetic.

A urmat o lungă perioadă de turnee, însă Metallica a revenit în 2014 în studio pentru lucru la un nou album, care a apărut abia în toamna anului trecut, Hardwired...to Selfdestruct.

Cartea So Let It Be Written face lumină în multe aspecte privind personalitatea lui Hetfield, stilul vocal, capacitatea de a conduce cu o mână de fier trupa şi calităţiile de chitarist şi compozitor ale acestuia.

Autorul cărţii, Mark Eglinton se foloseşte de o serie de interviuri ale lui Hetfield şi ale altor rock-staturi care i-au fost acestuia în preajmă de-a lungul anilor pentru a creiona cât mai bine portretul liderului Metallica.

Vocalistul Testament, Chuck Billy, care scrie prefaţa acestei cărţi, speră ca aceasta să redea cât mai limpede amintirile unor oameni despre una din cele mai importante şi carismatice figuri din heavy metal.

Eglinton este jurnalist şi producător de film, stabilit în Scoţia, care este co-autor la cartea basistului Rex Brown, fost membru fondator al trupelor Pantera, Down, actualmente Kill Devil Hill, Official Truth, 101 Proof: The Inside Story Of Pantera. De asemenea, Mark Eglinton a scris şi James Hetfield: The Wolf At Metallica's Door, publicată în aprilie 2010.

Sursă: Blabbermouth
 

Share pe Facebook