KOOL WTF HIP

Moartea lui Bob Marley şi teoriile conspiraţioniste din jurul acesteia

Legenda reggae a plecat dintre noi în 1981

În 1976, Bob Marley a supravieţuit unei tentative de asasinat când trei oameni înarmaţi au pătruns în casa sa din Hope Road, Jamaica. Cinci ani mai târziu a fost răpus de o tumoare malignă la picior.

Ca multe alte staruri ale muzicii, şi moartea sa a fost învăluită în mister, plină de întrebări fără răspuns, teorii ale conspiraţiei. Ce s-a întâmplat de fapt?

Marley a decedat pe 11 mai 1981, la spitatul Cedars Of Lebanon din Miami.

Care a fost cauza morţii acestuia?

Legenda reggae a murit în urma unei tumoari maligne, o formă de cancer cu care a fost diagnosticat în 1977, şi care s-a întins de la unghie pe toată laba piciorului.

Bob Marley a descoperit prima oară această tumoase în timpul când o banală accidentare în timpul unui meci de fotbal s-a agravat foarte rău. Atunci medicii i-au descoperit cancerul şi l-au sfătuit să-şi amputeze degetul, dar acesta a refuzat, căci conform credinţei rastafariene trupul uman este un templu, iar amputarea iese din discuţie. A fost în cele din urmă de acord cu o grefă de piese, însă aceasta nu a oprin răspândirea bolii în tot trupul.

În septembrie 1980, în timpul unui concert din Pittsburgh, Marley a căzut în timpul celebrului său dans şi a anulat toate celelalte spectacole care urmau, mergând în Germania unde avea să urmeze un tratament controversat recomandat de doctorul Josef Issels.

După 8 luni de tratament fără succes, Marley s-a urcat la bordul unui avion spre Jamaica, dorind să se întoarcă acasă. În zbor, starea sa s-a agravat, fiind internat de urgenţă la spitalul din Miami, unde pe 11 mai a murit.

Avea doar 36 ani.

Pe 21 mai a fost înmormântat în Jamaica, elogiat fiind de primul ministru de la acea vreme Edward Seaga. Capela în care se odihneşte este aproape de locul său de naştere. Marley a fost îngropat cu chitara sa, Gibson Les Paul.

Cea mai răspândită teorie a conspiraţiei privind moartea sa spune că aceasta se datorează activismului său politic şi că a fost pusă la cale de CIA. S-a sugerat că având în vedere că prima tentativă din Hope Road a eşuat, s-a recurs la alte mijloace mai ascunse. Se spune că fiul directorului CIA, William Colby, pe numele său, Carl Colby, i-ar fi făcut cadou lui Bob Marley o pereche de cisme, iar atunci când acesta le-a încălţat s-a înţepat cu o sărmă radioactivă care i-a înţepat degetul, provocându-i astfel cancerul.

O altă teorie spune că un oarecare Issels, fost ofiţer SS, care lucra cu CIA, l-ar fi otrăvit pe Marley.

Sursă: NME

Share pe Facebook