KOOL WTF HIP

Şase albume briliante apărute în urma unor poveşti de amor care s-au sfârşit prost

"Iubirea e un câine eliberat din iad" Charles Bukowski

Există sentimentul iubirii, dar şi cel al amăgirii când poveştile de amor iau sfârşit şi protagoniştii rămân cu inima frântă, lunecând nu de puţine ori în depresie.

Cum izbutit spunea scriitorul american Charles Bukowski, "iubirea e un câine eliberat din iad".

Ideea e că astfel de poveşti provoacă mereu diverse tulburări, iar când li se întâmplă muzicienilor, acestea pot da naştere unor albume care fac istorie.

Blur, '13' (1999)

Când acest album a fost înregistrat, relaţiile între membrii trupei erau destul de tensionate, ăsta fiind şi motivul pentru care 13 sună mai dark, dar şi mai matur în acelaşi timp. Principala sursă din inspiraţie pentru pieselor Tender şi No Distance Left to Run este însă despărţirea destul de dureroasă a lui Damon Albarn de iubita sa, Justine Frischmann de la Elastica.

Bon Iver, 'For Emma, Forever Ago' (2007)

Povestea albumului de debut Bon Iver este una la fel de tristă. Justin Vernon tocmai se despărţise de iubita sa, trupa lui, DeYarmond Edison, tocmai se destrămase, iar el era diagnosticat cu mononucleoză. Fapt care l-a făcut pe Vernon al nostru să se izoleze într-o cabană din Wisconsin pentru trei luni şi să înregistreze acest album care acum este deja un classic-indie.

Bjork, 'Vulnicura' (2015)

Lăsând la o parte faptul că albumul a avut două luni întârziere de la data stabilită, cel de al nouălea disc lui Bjork, Vulnicura este o documentare aproape literară a "prăbuşirii" relaţiei ei cu cineastul Matthew Barney, cu care are o fiică. Broşura cu versuri a albumului ne descriu în primele în 6 piese povestea celor doi cu 9 luni înainte de despărţire şi 11 luni după despărţirea lor. Cât despre Bjork, pe acest disc pare mai feroce ca niciodată.

Beck, 'Sea Change' (2002)

Cu doar câteva săptămâni înainte să împlinească 30 ani, în 1999, Beck a aflat că iubita sa cu care avea o relaţie de nouă ani, stilista Leigh Liman, îl înşela. Absolut devastat, în doar o săptămână Beck a scris o duzină de piese care au apărut câţiva ani mai târziu la insistenţele producătorului Radiohead, Nigel Godrich pe albumul Sea Change, disc care a devenit instant unul din cele mai impresionante din cariera acestuia.

Spiritualized, 'Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space' (1997)

Cel de al treilea album al britanicilor space-rock, Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space, avea să vină imediat după un sfârşit de relaţie de amor, nu tocmai elegant, între vocalistul Jason Pierce şi colega sa de trupă de la clape, Kate Radley, care nu numai că l-a înşelat, dar s-a şi căsătorit în secret cu liderul trupei Verve, Richard Ashcroft. Pierce a luat-o grav la vale cu un consum abuziv de droguri, care a dus la un nou nivel sound-ul angoasant al trupei.  

Nick Cave & the Bad Seeds, 'The Boatman's Call' (1997)

Nu se spune clar, dar se vădeşte, în plus mai vorbeşte şi gura lumii cum că piesele Green Eyes şi Black Hair o au drept muză pe PJ Harvey, cu care acesta a avut o relaţie la acea vreme.

Share pe Facebook