KOOL WTF HIP

14 momente în care criminalul Charles Manson a influenţat muzica rock

Respins de casele de discuri, influenţat de The Beatles, deşi ratat ca muzician, criminalul Charles Manson a avut totuşi influenţa sa asupra culturii rock. Iată cum...

Charles Manson a fost un criminal cumplit, dar înainte de asta a fost un cantautor ratat care a ajuns liderul propriului cult criminal, Manson Family.


01. A învăţat să cânte la chitară de la Alvin "Creepy" Karpis, un gangster sângeros, odată numit "Public Enemy #1"

Înainte de a fi condamnat pe viaţă în 1971, Manson a mai fost închis de două ori, odată pentru c-a violat un adolescent ameninţându-l cu un cuţit, a doua oară pentru proxetenism.

Pe când se afla pentru a doua oară în puşcărie, în penitenciarul McNeil Island din Washington, la începutul anilor 60, Manson l-a rugat pe colegul său "de suferinţă", Alvin "Creepy" Karpis, să-l înveţe să cânte la chitară.

Se pare că doar câţiva ani mai târziu avea să dezvolte o adevărată obsesie pentru trupa britanică, The Beatles, şi spunea tuturor că îi va depăşi pe aceştia în celebritate.


02. Dennis Wilson de la Beach Boys l-a introdus pe Charles Manson pe scena muzicală din Los Angeles

În 1968, pe când se afla în Malibu, Dennis Wilson avea să cunoască două frumoase autostopiste, Patricia Krenwinkel şi Ella Jo Bailey, care s-au oferit să-i intermedieze o întâlnire cu gurul lor.

Dennis, impresionat de frumuseţea domniţelor în plină perioadă a culturii iubirii libere, a acceptat să-l cunoască pe Manson. A considerat că are ceva talent muzical şi l-a ajutat să intre în lumea muzicală din Los Angeles.

Mai mult, Wilson a înregistrat cu Beach Boys o piesă compusă de Manson. Aceasta s-a numit într-o primă fază, Cease to Exist, apoi a fost reorchestrată şi redenumită Never Learn Not to Love şi introdusă pe un B-side, unde numele lui Manson nu a fost creditat la drepturile de autor.

Urmarea a fost că acesta a fost ameninţat cu moartea de către Manson.

Speriat, Wilson s-a mutat din casa sa din Hollywood, care mai târziu a fost închiriată de câtre regizorul Roman Polanski şi soţia sa, Sharon Tate, ceea ce poate fi o explicaţie de ce această casă a fost o ţintă pentru Familia lui Manson.


03. Manson a venit cu o teorie dementă şi apocaliptică, inspirat fiind de piesa The Beatles, Helter Skelter

Mintea lui Manson era grav pe câmpii. Acesta a găsit în discul The Beatles, White Album, tot soiul de mesaje care îi erau adresate.

Cumva acest album a folosit drept biblie pentru el şi adepţii săi. Astfel că în piesa Revolution 9, Manson s-a simţit încurajat să le trimită acestora o telegramă, în Rocky Racoon a auzit avertismentul unei iminente revolte a negrilor, în Helter Skelter a primit un mesaj personal cum că este cel ales să aducă sfârşitul lumii, iar în piesa scrisă de George Harrison, Piggies, să dea o lecţie cumplită reprezentaţilor burgheziei.

Aceste deliruri ale minţii l-au făcut pe Manson să trimită pe 8 august 1969 patru adepţi ai săi la casa din Cielo Drive 10050, Los Angeles, unde aceştia au omorât 5 oameni printre care şi pe actriţa Sharon Tate, care era însărcinată în 8 luni jumate, apoi au scris pe uşa de la intrare cu sânge cuvântul PIG (porc).

Următoarea noapte, adepţii Familiei Manson s-au dus la casa cuplului Leno şi Rosemary LaBianca, pe care i-a ucis într-un mod brutal, scriind de asemenea pe perete Death to pigs (moarte porcilor) şi Healter [sic] Skelter (piesa The Beatles) pe uşa de la frigider.


04. A ucis visul anilor 60

Crimele Familiei Manson au fost adesea supranumite "moartea anilor 60", transformând practic toată cultura alternativă a acelor ani într-un coşmar.

"A fost revoltator ce s-a întâmplat. Îi cunoşteam pe Roman Polanski şi pe Sharon Tate şi, Dumnezeule, a fost cumplit. Toată lumea s-a oprit la acea vreme din a mai face muzică pentru că brusc am avut parte de această violenţă izvorâtă din iubire, pace şi psihedelicul acelor ani. A fost mizerabil ce s-a întâmplat, toată lumea se simţea vulnerabilă, nu doar noi, nu doar publicul nostru, ci toată lumea din Los Angeles a simţit că aşa ceva i se poate întâmpla oricui", a declarat câţiva ani mai târziu, Ringo Star.


05. ...şi imaginea hippioţilor de oriunde

Imaginea hippioţilor de oriunde a fost şi ea compromisă. George Harrison declara: "Un alt aspect urât a fost că Manson a apărut dintr-o dată în presă cu părul lung, barbă şi mustaţă, dar în calitate de criminal. Pînă atunci, dacă aveai păr lung şi barbă erai considerat de majoritatea cel mult homosexual."


06. Neil Young a crezut că Manson era un poet

Se pare că Neil Young l-a întâlnit de câteva ori pe Charles Manson, pentru că le făcuseră cunoştinţă, bineînţeles, Dennis Wilson, fapt care a născut şi piesa On The Beach's Revolution Blues.

"Avea un fel de muzică a lui care nu semăna cu nimic. Cânta la chitară mereu în moduri diferite. Şi nu se oprea. Iar când se oprea ştiai că n-o să mai auzi niciodată aşa ceva. Muzical, am crezut că e foarte unic. Avea ceva complet nebun şi măreţ. Era un adevărat poet", a declarat Young scriitorului Bill Flanagan.




07. Membrul Familiei Manson, Bobby Beausoleil, a contribuit la coloana sonoră a filmului Lucifer Rising după ce proiectul a fost abandonat de Jimmy Page

Într-un interviu acordat scriitorului Trumat Capote, profesorul de muzică, Bobby Beausoleil, a lăsat să se înţeleagă că a contribuit la crimele Familiei Manson din dorinţa de a deveni membru al acesteia.

Beausoleil a fost arestat pentru uciderea lui Gary Hinman, acesta scriind cu sângele victimei pe pereţi Political Piggy (Porcuşor Politic), încercând astfel să păcălească fără succes poliţia cum că crima a fost comisă de Black Panthers.

De asemenea, se pare că Manson plănuia şi alte crime în acest sens, încercând să păcălească poliţia că a reţine oameni nevinovaţi.

Beausoleil a fost membru în trupa lui Arthur Lee, The Grass Roots, şi a mai jucat în câteva filme experimentale ale regizorului Kenneth Anger, inclusiv în pelicula Lucifer Rising. Anger a apelat la el să lucreze la coloana sonoră a acestuia.

După ce Beausoleil a fost încarcerat pentru uciderea lui Hinman, Anger a încercat să-l convingă pe Jimmy Page să facă muzica filmului.

Într-o primă fază, Page a acceptat, apoi a renunţat la proiect, ceea ce l-a făcut pe Anger să apeleze din nou la Beausoleil, care a compus muzica filmului în închisoare.

Într-un târziu, mai exact în 2012, a apărut şi varianta lui Jimmy Page la acest film.




08. Piesa Sonic Youth, Death Valley '69, este despre Manson

Manson plănuia să se refugieze de viitorul război care trebuia să aducă sfârşitul lumii, Helter Skelter, într-un oraş secret despre care credea că este localizat sub Death Valley, California.

În anii 80, Sonic Youth şi Lydia Lunch au scris o piesă despre asta şi au venit şi cu un clip pe măsură.




09. Guns N' Roses a făcut un cover după una din piesele lui Manson

Albumul The Spaghetti Incident? are la final un cântec ascuns, compus de Manson, Look at Your Game, Girl, fapt care a provocat multe controverse la acea vreme.

Piesa a fost cântată doar de Axl Rose şi clăparul Dizzy Reed, iar la chitară a participat muzicianul Carlos Booy.

În cele din urmă, drepturile de autor care i-ar fi revenit lui Charles Manson, au fost redirecţionate către familia lui Wojciech Frykowski, una din victimele lui acestuia.


 

10. De asemenea, piesa Ramones, Glad To See You Go, este despre Manson

Piesa care deschide cel de al doilea album al trupei din 1977, Leave Home, este Glad To See You Go. Aceasta este scrisă din perspectiva criminalului care fantazmează să devină faimos prin violenţă, întocmai ca Manson.

Versurile de mai jos, vorbesc de la sine:

"Gonna smile, I'm gonna laugh they're gonna want my autograph / And in a moment of passion get the glory like Charles Manson."




11. Kasabian este numele unui membru al Familiei Manson

Linda Kasabian a fost unul din martorii cheie ai acuzării în timpul proceselor, iar în cele din urmă a intrat în procedura de protecţie a martorilor.

O parte din membri Familie Manson au susţinut că ea a fost creierul crimelor, dar juraţii au refuzat să creadă aceasta.

Explicaţia fostului chitarist Kasabian, Chris Karlof, pentru numele trupei, a fost că i s-a părut "cool" şi că ideea i-a venit după ce a citit o carte despre Manson.


12. Trent Reznor a închiriat casa unde a fost ucisă Sharon Tate şi a transformat-o în studio

Trent Reznor a închiriat casa din 10050 Cielo Drive, Los Angeles, unde Sharon Tate şi prietenii ei au fost ucişi. Aici a înregistrat albumul The Downward Spiral şi clipul piesei Gave Up.



Liderul Nine Inch Nails susţine că nu a cunoscut istoria casei când a închiriat-o.

"Câteodată mai găseam buchete de trandafiri şi candele aprinse în faţa casei. Era straniu." Când a plecat, Reznor a luat cu el uşa de la intrare să o aibă ca amintire a timpului petrecut acolo. Foarte drăguţ, nu?
 

13. Şi System Of A Down a scris o piesă despre Manson, ATWA

Piesa ATWA, de pe albumul Toxicity, este un acronim al ideilor lui Manson despre mediu, Air, Trees, Water, Animals.

"Este ceva la care el a încercat să se conecteze. Charles Manson pe care toată lumea îl vede la televizor este doar o singură parte din ceea ce reprezintă. Nu sunt de acord cu uciderea cuiva, cu tăierea gâtului oamenilor, cu scrisul ne prostii pe pereţi. Nu sunt de partea lui Manson, dar piesa asta este despre gândurile sale despre societate", a explicat chitaristul trupei, Daron Malakian.


 

14. Manson a furat piesa The Beatles, Helter Skelter. Dar e ok. U2 a furat-o înapoi

În 1978, Siouxsie and the Banshees s-au aventurat să facă un cover după această piesă. Zece ani mai târziu, U2 a făcut de asemenea un cover după această piesă, care se regăseşte pe albumul live Rattle And Hum.

"Charles Manson a furat acest cântec de la The Beatles. L-am furat înapoi." Mulţumim Bono.



Sursă: TeamRock

Share pe Facebook