KOOL WTF HIP

25 de motive mai puţin cunoscute pentru care FREDDIE MERCURY, vocalistul QUEEN, rămâne unul din cele mai interesante personaje din istoria muzicii

Scurte povestiri despre monstrul sacru care a fost vocalistul Queen

Determinare

"N-o să fiu un star, o să fiu o legendă", a concluzionat Freddie Mercury într-o zi despre cariera sa. Se pare că i-a ieşit.


Voce

Că a avut o voce extraordinară, ştim cu toţii. Mai puţini cunoaştem însă că putea să atingă aproape 5 octave. Mai exact Freddie a fost un bariton care a cântat ca un tenor, acesta fiind şi motivul pentru care vocea sa a fost atât de distinctă.


Dovada ştinţifică

În 2016, o echipă ce cercetători europeni a efectuat în studio pe vocea lui Mercury, din care a rezultat că vocalistul Queen avea un vibrato unic. "În mod normal vibratoul unui vocalist se situează în frecvenţa de 5.5-6 Hz. Cel al  lui Freddie Mercury a fost mai sus".


A fost şi artist grafician

Mercury, absolvent de Ealing Art College, este creatorul celebrului logo Queen, pe care l-a făcut în 1973, nu cu mult timp înaintea lansării primului album al trupei.


El a dat numele formaţiei

"Conceptul de Queen trebuie să fie prin natura sa unul regal şi majestuos. Noi am vrut să fim nişte dandy. Să şocăm şi să facem ceva valuri."


A depăşit un obstacol major

Născut în Farrokh Bulsara în 1946, Mercury era doar un emigrant timid in Zanzibar care a reuşit să ajungă unul din cei mai mari vocalişti rock ai lumii.


A fost un wild style icon

Nu se născuse Lady Gaga când Freddie apărea pe scenă în celebrele lui costume viu colorate. "Mă distrează costumaţiile mele de scenă. Nu te uiţi la noi ca la un concert, ci ca la un show fashion."


A fost deschizător de drumuri pentru videoclipuri

Apărut în 1975, Bohemian Rhapsody avea să schimbe industria muzicală. Conform Rolling Stone, practic atunci s-a luat prima oară în calcul ideea transpunerii single-urilor în clipuri video, mai exact cu 7 ani înainte de a apărea MTV.şşşşşşşşşşşşşş+'ă

Versurile Bohemian Rhapsody sunt scrise de Mercury. Ele conţin cuvinte precum scaramouche, un personaj care este un clovn al teatrului italian şi bismillah, primul cuvânt din Coran, care înseamnă în numele lui Allah. Pentru cine nu ştie, Freddie a fost musulman crescut în religia pre-islamică zoroastrică cu rădăcici în vechea Persie.


A participat la party-uri cu cei mai mari petrecăreţi

"Freddie Mercury m-a depăşit la capitolul petreceri, ceea ce spune multe despre el", povesteşte Elton John în biografia sa din 2012. "Am petrecut nopţi multe şi lungi, ne prindea 11 dimineaţa şi încă zburam foarte sus."


A fost unul din aceia care a trasformat scena rock într-una de teatru

"Un concert nu este cântarea live a albumelor noastre, este o piesă de teatru", declara Freddie.


A fost balerin la Royal Ballet Company

Mercury a avut un antrenor personal de balet, după ce a acceptat invitaţia de a participa la un spectacol caritabil în 1979. "A fost cumplit. După două zile am fost în agonie. M-au durut locuri despre nici măcar nu ştiam că există", a povestit Freddie pentru Evening News.


Despre mustaţa sa

Poate îţi place mustaţa lui Mercury, poate nu. Lui Freddie nu i-a păsat de gura lumii. "Este mustaţa mea şi intenţionez s-o păstrez", s-a adresat publicului în cadrul unui concert.


A compus un No.1 Hit sub duş

Piesa Crazy Little Thing Called Love a fost compusă de Freddie pe când făcea un duş într-un hotel din Germania. Nu i-a luat mai mult de 10 minute, iar piesa a ajuns No.1 în top Billboard Hot 100.A colaborat bine cu colegii săi de trupă

Fiecare membru Queen a scris o piesă care a ajuns No.1. Este practic singura trupă de când s-a inventat rockul care se poate lăuda cu aşa performanţă.
 

A fost unul din cei mai spontani oameni

Freddie n-a a avut nicio intenţie să colaboreze cu David Bowie, când cei doi s-au întâlnit într-un studio din Elveţia. Întâlnirea însă s-a soldat cu un jam-session care a făcut posibilă piesa Under Pressure, care a ajuns un mare hit în 1981.


A făcut dintr-o jumătate de stativ de microfon trademark-ul său

A fost de fapt un incident, când în timpul unui concert Queen stativul microfonului s-a stricat. În loc să ceară unul nou, a continuat să cânte doar cu jumătatea de sus a acestuia şi de atunci a făcut din asta propriul său trademark.

A avut un succes mondial

Când primul Greatest Hits al trupei a apărut în 1981, acesta a câştigat platina de nu mai puţin de 8 ori în Statele Unite şi a fost unul din cele mai bine vândute discuri din istoria muzicală a Marii Britanii. În total, albumul s-a vândut în peste 25 milioane copii.


N-a fost niciodată vreun modest

"Motivul pentru care suntem o trupă de succes se datorează bineînţeles graţie carismei mele."


A fost un prieten devotat

Deşi era gay, Mercury a avut o lungă relaţie încă de la începutul anilor 70 cu Mary Austin, care a fost şi muza piesei The Love of My Life. "Toţi iubiţii mei m-au întrebat de ce nu pot lua locul lui Mary, dar acest lucru este pur şi simplu imposibil" declara Freddie în 1985. În testamentul său, vocalistul Queen i-a lăsat acesteia casa şi mare parte din averea sa.


A deschis o lume nouă pentru prinţesa Diana

La sfârşitul anilor 80 se pare că Freddie a îmbrăcat-o pe Lady Di cu un năvod, costumând-o într-un model androgin, apoi a dus-o într-un barul gay din Londra, numit Royal Vauxhall Tavern.


Freddie a iubit pisicile

Se pare că vocalistul Queen avea nu mai puţin de 10 pisici. Favorita sa era Delilah, care i-a fost sursă de inspiraţie pentru piesa Innuendo, de pe ultimul album al trupei.

Versurile vorbesc de la sine: "You make me so very happy / When you cuddle up and go to sleep beside me / And then you make me slightly mad / When you pee all over my Chippendale Suite."A ţinut trupa să nu se destrame

În anii 70 trupa Queen a fost cât pe aci să se destrame. Peste ani, chitaristul (şi astrofizicianul) Brian May şi toboşarul Roger Taylor au declarat despre Freddie că a fost un adevărat peacemaker şi un foarte bun diplomat.

 
A fost un reber clorios


"Pentru mine, Freddie a reprezentat o perioadă în care oamenii se temeau să trăiască din plin, când extravaganţele rock fascinau pe toată lumea. A avut ceva glorios în rebeliunea sa, care a venit la pachet cu foarte multă libertare, ceea ce reprezintă tot spiritul rock and roll", a declarat Annie Lennox în 1991 la scurt timp după ce Mercury a murit.


A putut cânta muzică de operă

Pentru asta trebuie doar să ascultăm duetul cu soprana de origine spaniolă, Montserrat Caballe, pentru piesa Barcelona, care a devenit imnul Jocurilor Olimpice din 1992.A ştiut să păstreze secrete

După ani de zile de zvonuri, pe 23 noiembrie 1991, Mercury a declarat public că are SIDA. A murit a doua zi. Mary Austin avea să declare atunci că va respecta dorinţa lui Freddie şi că nu va dezvălui nimănui niciodată unde i-a împrăştiat cenuşa.

Sursă: Purple Clover

Share pe Facebook