KOOL WTF HIP

Cu 42 ani în urmă Steve Harris forma Iron Maiden în ziua de Crăciun

În ziua de Crăciun a anului 1975, basistul Steve Harris a primit cadou de la Moş Crăciun ideea de a forma una din cele mai mari trupe de heavy metal ale lumii, Iron Maiden.

N-a fost tocmai un dar pe care să-l găseşti sub brad şi au mai trecut cinci ani până când trupa a semnat primul ei contract cu o casă de discuri să poată scoate un prim album.

Înainte de a exista Iron Maiden, Harris a mai dat cântat în două trupe, Gypsy's Kiss şi Smiler, la doar 10 luni de la achiziţionarea primul său bas, în 1971. Primul său concert s-a întâmplat la Cart & Horses cu Gypsy’s Kiss, un mic club unde avea să se lanseze mai târziu şi Iron Maiden. Din cauza diferenţelor de opinii muzicale, Harris a abandonat trupa şi şi-a ocupat timpul cu un proiect care avea o ţinută ceva mai profesionistă, Smiler.

Astfel Steve Harris i-a cunoscut pe bateristul Paul Sampson şi vocalistul Dennis Wilcock, colegi cu care a început proiectul Iron Maiden. Cei doi doreau ca trupa să meargă pe o abordare mai simplă, intrând în conflict cu ambiţiile tot mai mari ale lui Harris care dorea aranjamente muzicale mult mai complexe în compoziţii.

Acesta a fost momentul în care Steve Harris a decis să meargă pe cont propriu. Pentru istoria corectă a trupei, confirmăm totuşi că prima formulă Iron Maiden a fost stabilită pe 25 decembrie, 1975, când Steve Harris avea doar 19 ani. Alături de el erau atunci chitariştii Dave Sullivan şi Terry Rance, bateristul Ron 'Rebel' Matthews, iar vocal era Paul Day, care a fost repede dat afară pentru lipsă de prezenţă scenică.

Între 1976 şi 1978, Harris a tot făcut schimbări în trupă, Iron Maiden ajungând la un moment dat să nu mai existe deloc. În 1978 trupa a ajuns totuşi a o formulă stabilă, cu Dave Murray la chitară şi Paul Di'Anno la voce.

Harris nu şi-a uitat însă foştii colegi. Împreună cu Dave Sullivan şi Terry Rance, basistul Iron Maiden şi-a deschis în 1989 în Portugalia, Eddie’s Bar , închis pentru un an în 2005 şi redeschis cu Sullivan şi Rance şi primul roadie al trupei, Jeff Daniels pe post de manageri. Din păcate acesta s-a închis în 2009 pentru totdeauna.

Prima înregistrare Iron Maiden s-a întâmplat în 1979 în formula Steve Harris, Dave Murray şi Doug Sampson. Aceasta s-a vândut în 5000 exemplate în doar câteva săptămâni. Acesta a fost demo-ul care a adus trupei primul contract cu EMI, după ce a refuzat în prealaibil alte label-uri care voiau ca trupa să-şi schimbe sound-ul.

Prin trupă s-au mai perindat şi alţi muzicieni şi aşa a apărut primul album auto-intitulat Iron Maiden.

Adrian Smith l-a înlocuit pe Stratton, dând trupei un alt sound prin calitatea riff-urilor sale, iar în 1981 trupa înregistra cel de al doilea lor album, Killers. Din cauza abuzurilor de droguri, pentru vocalistul Paul Di'Anno a fost şi ultimul disc în care a apărut. Acesta a fost înlocuit de Bruce Dickinson, iar în această formulă a apărut şi cel de al treilea disc în 1982, The Number Of The Beast, în care piese precum Hallowed Be Thy Name şi Run To The Hills a aşezat trupa în locul în care se află şi azi.

Un an mai tarziu Burr a fost înlocuit cu Nicko McBrian şi aşa Iron Maiden a ajuns la formula de aur formată din Steve Harris, Bruce Dickinson, Adrian Smith, Dave Murray şi Nicko McBrain.

Sursă: Loudwire

Share pe Facebook