KOOL WTF HIP

De ce "Another Side of Bob Dylan" este unul din cele mai importante albume din cariera acestuia!

Cu acest disc Dylan a inventat folk-rockul

Pe 8 august 1964, Dylan avea să scoată pe piaţă cel al patrulea disc al său, Another Side of Bob Dylan. Poate că nu este cel mai celebru sau cel mai bine vândut album al său, dar cu siguranţă este unul din cele mai importante.

Toate piesele au înregistrate într-o singură sesiune, pe 9 iunie 1964 în New York la Columbia Studios. Deşi muzical nu era vreo mare diferenţă faţă ce precedentele albume, în cazul de faţă Dylan s-a acompaniat singur cu o chitară, o muzicuţă şi, doar pe piesa Black Crow Blues a folosit şi un pian. Versurile însă aveau să ne arate noua direcţie în care Bob Dylan se îndreaptă.

Din cele 11 piese, doar Chimes of Freedom conţine o combinaţie de poezie cu critică la adresa societăţii, ceea ce a făcut să fie supranumit vocea unei generaţii.

Piesa My Back Pages, cu refrenul “I was so much older then / I’m younger than that now” vorbeşte de faptul că până la acel moment a luat lucrurile prea în serios şi că probabil a venit momentul să depăşească această perioadă din viaţa sa.

Dylan n-a abandonat cu totul cântecele sale de protest, doar a schimbat pur şi simplu unghiul de abordare. Imnurile sale îndreptate împotriva războiului din precedentele discuri au fost înlocuite de un ton de abordare mult mai lejer, chiar comic. I Shall Be Free No. 10 şi Motorpsycho Nitemare sunt amandouă piese bluesy în care îşi autoironizează propria sa faimă şi "ia în bâză" paranoia purtătorilor de cuvânt ai Americii de la acea vreme privind îngrijorarea lor în ceea ce priveşte contra-cultura noii generaţii.

Deşi discul conţine câteva piese de amor, nu înseamnă că Dylan avea să devină vreun siropos. Piesele All I Really Want to Do şi It Ain’t Me, Babe, care deschid şi închid albumul, ne înfăţişează un Dylan care se defineşte ca ceea ce nu este, mai degrabă decât ceea ce este. Iar genul acesta de abordare se vădeşte cel mai bine în poezia I is another a lui Arthur Rimbaud, poetul preferat al folkistului.

Spanish Harlem Incident şi To Ramona ne arată limpede forţa poetului din Dylan, iar I Don’t Believe You (She Acts Like We Never Have Met) este foarte aproape de ceea ce numim azi o piesă pop, pe care acesta a fost capabil s-o scrie la acea vreme.

Pe faţa a doua a discului avem Ballad in Plain D, o piesă de 8 minute care ne descrie pe larg noaptea în care s-a despărţit de iubita sa, Suze Rotolo, femeia care apare la braţul său pe coperta celui de al doilea album, Freewheelin’.

Trei din piesele de pe Another Side of Bob Dylan, respectiv Spanish Harlem Incident, All I Really Want to Do şi Chimes of Freedom, au fost cântate pe albumul de debut al trupei The Byrds din 1965. Tot The Byrds aveau să mai facă un cover după Dylan, doi ani mai târziu, la piesa My Back Pages. De asemenea, The Turtles s-a lansat cu propria lor variantă la piesa It Ain’t Me, Babe, care avea să-i aşeze în Top 10 la acea vreme.

Acestea sunt motivele pentru care acest album este unul din cele mai importante din cariera lui Bob Dylan. Cu  Another Side..., acesta a inventat folk-rockul.

Sursă: UltimateClassicRock

Share pe Facebook