KOOL WTF HIP

De ce au stat membrii Rage Against The Machine goi puşcă pe scena festivalului Lollapalooza în 1993

Povestea din spatele protestului nud Rage Against The Machine, cel mai fără cuvinte protest din Philadelphia

Au trecut deja 23 ani de la momentul în care trupa din Los Angeles, Rage Against The Machine, a ales festivalul Lollapalooza să protesteze împotriva cenzurii muzicale. Cauzele care au dus la acest gen de protest au însă rădăcini mult mai vechi.

În 1985, Tipper Gore, soţia fostului vice preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Al Gore, a înfiinţat o comisie de cenzură numită Parents Music Resource Center [PRMC]. Activitarea acestei comisii era să protejeze copiii de ceea ce aceasta considera muzică violentă, cu tentă sexuală sau cu referinţe despre consumul de droguri. Practic PRMC a reuşit să convingă casele de discuri să lipească pe carcasele anumitor albume avertismentul Parental Advisory, Explicit Content.

Iniţial, 19 case de discuri au acceptat această normă a PRMC, dar înainte de lipirea stickerelor cu avertisment, Senatul american a decis să asculte personal despre ce muzică este vorba. Trei rock-staruri au ales însă să se declare total împotriva acestui tip de cenzură: Frank Zappa, John Denver şi vocalistul Twisted Sister, Dee Snider. Dar în ciuda eforturilor acestora, stickerele au început să fie lipite pe discuri din noiembrie 1985.

În timp, mai mulţi artişti din tot spectrul muzical au protestat împotriva măsurii PRMC, invocând primul amendament al Constituţiei Americane, dreptul la libera exprimare. Au fost însă membrii Rage Against The Machine aia care au creat cea mai mare vâlvă 8 ani mai târziu.

Planul a fost simplu. Trupa, deja cunoscută pentru dorinţa lor de a-şi sublinia viziunile politice radicale, au folosit 15 minute din timpul alocat concertului lor în 1993 la festivalul Lollapalooza, nefăcând absolut nimic altceva, decât expunându-se goi pe scenă în faţa publicului. Mai mult, vocalistul Zack de la Rocha, chitaristul Tom Morello, basistul Tim Commerford şi toboşarul Brad Wilks şi-au scris pe piept iniţialele PMRC.

"Când am ajuns goi pe scenă publicul a apreciat găselniţa noastră", îşi aminteşte Commerford. "Puţini au fost însă cei care au intuit că noi nu vom mai cânta nici măcar o notă." Când şi-au aşezat basul şi chitara pe aplificatoare, trupa a început să primească un feedback nervos de la public în cerscendo.

"După 10 minute de stat goi puşcă pe scenă, ceea ce începuse ca un amuzant din partea publicului, s-a transformat într-o sticlă aruncată spre noi", povesteşte Commerford despre momentul în care lumea s-a prins că trupa nu va mai cânta deloc. "Oamenii au înebunit pur şi simplu. Ne-au scos cu poliţia. A fost un moment foarte special pentru noi."

Membrii Rage Against The Machine au fost foarte serioşi în ceea ce priveşte protestul lor, în ceea ce priveşte libertatea de expresie. Însă Commerford mai avea o problemă, mult mai personală. Şi anume, era îngrijorat că penisul lui arată ca şi cum ar fi ieşit din apa rece a mării:"A fost incredibil. Am încercat toate trucurile să pompez nişte sânge în instalaţie, dar nu am reuşit nimic."

Dincolo de mădularul mic al basistului, Rage Against The Machine au reuşit să atragă atenţia cu protestul lor. Dar n-au rezolvat nimic.

Sursă: TeamRock

Share pe Facebook