KOOL WTF HIP

EDITORIAL: NICK CAVE la Bucureşti sau cum să împuşti diavolul în cap fără să ratezi

Găsiţi mai jos un posibil set-list

Azi s-a anunţat venirea lui Nick Cave la Bucureşti alături de trupa sa, The Bad Seeds. Cei care sunt familiarizaţi cu muzichia sa ştiu că era aşteptat la în Romania.



Am văzut sute de concerte, unele de-a dreptul fascinante şi electrizante. În negura timpului, în prima decadă a anilor 2000 astrele s-au aşezat de aşa natură încât m-am aflat la Sziget Festival şi l-am văzut live.

Nick Cave, The Bad Seeds şi un cor de gospel însumau pe scenă nu mai puţin de 12 oameni. Iar eu strâmbam pueril din nas pentru că Blixa Bargeld tocmai părăsise trupa şi mă aşteptam să-i simt lipsa pe scenă.

Iar eu cu domnul Nick aveam deja o istorie împreună la acea vreme de cel puţin 15 ani. Mă cucerise încă de la începutul anilor 90 pe când eram doar un roacker insipid cu plete şi uniforma aferenta de tricou negru cu scheleţi şi jeansi.

Cumva o casetă cu albumul Let Love In îmi ajunsese pe mână şi îmi provocase un şoc cultural. De atunci multe nopţi desfăşurate pe mulţi ani Nick Cave mi-a fost un partener, fie că dansam la party-uri pe Red Right Hand, fie în nopţi bahice cu prietenii, fie în vremile când eram diskjosey la radio Activ FM şi mereu după el se impunea în playlist un Tom Waits, fie în nu puţine momente de angoase, singurătate, butoaie cu pelin şi melancolie la pachet cu The Good Son sau frumoase momente de amor şi The Ship Song.



A fost chiar şi o scurtă perioadă în viaţa mea când devorasem proiectul său mai din tinereţi The Birthday Party până s-a rupt banda o casetă.

Şi a început concertul şi a ţinut două ore şi Nick Cave a spus "Good Evening" şi "Good Bye" şi în rest doar a cântat. Şi jur, a fost cel mai visceral concert pe care l-am văzut în viaţa mea. Unii se pare că se nasc pur şi simplu cu darul de a răspândi magnetism şi magie în jurul lor. Iar momentul de graţie a fost Stagger Lee, care spre diferenţă de varianta de pe disc are o continuare. Bad Mother-Fucker-ulul, după ce a omorât pe toată lumea într-un bar i se arată însuşi diavolul. Venise să-l ia jos la cazanele cu smoală. Dar ce să vezi, fără prea multe vorbe încornoratul a fost împuşcat drept în cap. Probabil Stagger Lee să fi fost de fapt vreun înger exterminator. Legenda albumului nu menţionează acest aspect.



Este de domeniul evidenţei că vorbesc despre mine şi despre experienţa mea. Asta pentru că pe Nick Cave nu poţi decât să-l iei personal. Iar în momentul în care ţi-a intrat în sânge este pe viaţă...şi aia e. Îi numeri pe degetele de la o mână pe muzicienii aceia care reuşesc cu atât graţie şi forţă deopotrivă să intre, să pătrundă până în vintrele, până în plăselele naturii umane, iar Cave este unul dintre ei. Cât despre The Bad Seeds, este probabil cea mai închegată trupă din galaxie.

Dacă sunteţi la prima experienţă live cu Nick Cave în cadrul concertului de la Bucureşti care va avea loc în cadrul festivalului Rock The City pe 19 iunie la Romexpo, trebuie să ştiţi că s-ar putea să fiţi martori la un muuuuult mai mult decât un simplu concert roackenroll. Prin urmare, nu-l împărtăşiţi pe Nick Cave cu oricine.

Posibil Setlist

Silviu MUNTEANU

Share pe Facebook