KOOL WTF HIP

"Lebedele sunt majestuoase. Lebedele sunt nişte creaturi superbe, cu un temperament execrabil însă" Michael Gira

Swans cântă diseară în Club Control, Bucureşti

Pe cât de complicat, pe atât de inutil este să atribui trupei Swans un anume stil muzical.

Se spunem că este o formaţie care experimentează foarte mult. Şi ar mai trebui subliniat că sound-ul Swans este inconfundabil şi unic.

Trupa a fost formată în New York, în 1982, de către vocalistul, compozitorul şi chitaristul Michael Gira.

"Lebedele sunt majestuoase. Lebedele sunt nişte creaturi superbe, cu un temperament execrabil însă" spunea Gira despre alegerea cum nu se putea mai inspirată a numelui trupei.

Puţine sunt proiectele muzicale care n-au sunat vreodată prost.

Rar îţi este dat să găseşti atâta sensibilitate într-un pasionat de angoasă şi ratare, într-un personaj care a făcut un fetiş din depresie.

Vorbind despre Swans, vorbim practic despre trei perioade. Să începem cu anii 80.

Oricat de hârşâite vor fi urechile voastre de tot soiul de sound-uri, care mai de care mai dure, mai sofisticate, mai ermetice dacă vreţi, rar vă va fi dat să ascultaţi ceva mai abraziv decât prima perioadă optzecistă a trupei.

Rămânem tot în anii 80. Lui Michael Gira i se alătură vocalista şi claviaturista Jarboe.

Ca orice femeie specială în viaţa unui bărbat, rezultatele acestei colaborări au dat adevărate bijou-uri muzicale pe nu mai puţin de opt albume. Swans n-a încetat să sune la fel de abraziv, însă ce s-a întamplat pe toate discurile pe care Gira şi Jarboe au colaborat este infinit mai complex. Aş merge până intr-acolo încât aş afirma că perioada de aur Swans este cu Jarboe. Practic, femeia asta, cumva, a scos ce era mai bun din Gira. Aici includem mai ales partea nouăzecistă a trupei.

Dar în 1997, Gira şi Jarboe au luat-o pe drumuri diferite. A fost o dovadă de maxim bun simţ să închei o poveste, când nu mai era nimic de spus şi ce a fost mai frumos deja se întâmplase.

În 2010 însă, a fost o surpriză pentru toată lumea, Swans şi-a reînceput activitatea. În nici un caz sub forma penibilă a unei reuniuni.

Gira a reformat trupa, fără Jarboe, iar acest fapt a dus la apariţia a nu mai puţin de patru albume, cu sound diferit de ce ştiam.

Incredibilă capacitatea unora de a se reinventa în permanenţă şi de a nu se repeta vreodată. Ăsta e Michael Gira. Şi Swans revine diseară în Club Control. Şi e sold-out, şi se recomandă dopuri de urechi şi sunt convins că va fi o cântare absolut organică.

Silviu Munteanu

Share pe Facebook