KOOL WTF HIP

Nebuniile turneului european Sonic Youth - Nirvana din 1991

"A fost unul din cele mai perverse, deconstructiviste, psihedelice şi înspăimântătoare concerte din câte am văzut" - Thurston Moore [Sonic Youth]

Vara lui 1991 era chiar înainte de lansarea albumului Nevermind, iar Nirvana era o trupă cvasi-necunoscută.

La acel moment cântau în deschiderea prietenilor de la Sonic Youth pe la câteva festivaluri europene şi aveau să asiste pentru prima oară la puterea muzicii lor asupra unui public foarte numeros.

"A fost pasionant. A fost şi nesăbuit", povesteşte chitaristul Sonic Youth, Thurston Moore, care aveau cam acelaşi efect asupra publicului.

"Nirvana cânta pe la 2 după amiaza, nu mai mult de 20 minute. Dar le ieşea de minune să creeze un pogo fanscinant în public."

Liderul Foo Fighters, Dave Grohl, era pe atunci în primul său turneu la tobe alături de Nirvana. "Eram foarte inocenţi la acea vreme", îşi aminteşte Grohl.

Muzica trupei era la fel de bine primită întocmai ca cea a trupelor care erau cap de afiş.

"A fost cel mai fericit moment pentru muzicianul Kurt Cobain", povesteşte biograful acestuia, Charles Cross.

Un documentar al acelui turneu, 1991: The Year Punk Broke, avea să-l imortalizeze pe Cobain pulverizând şampanie în dressing room şi pe basistul Krist Novoselic şi pe Grohl care mai aveau puţin şi se sărutau cu vinul curgându-le din gură.

Punctul maxim al turneului pentru, conform lui Thurston Moore, s-a întâmplat în Bruxelles, când forţele de ordine au încercat să oprească ritualul de noapte al membrilor Nirvana de a-şi distruge instrumentele, iar Novoselic a foat luat pe sus pe când încerca să tragă jos cortinele.

"A fost unul din cele mai perverse, deconstructiviste, psihedelice şi înspăimântătoare concerte din câte am văzut", a concluzionat Moore.

Sursă: Rolling Stone

Share pe Facebook