KOOL WTF HIP

O trupă thrash-metal de fete de liceu din Indonezia sparge toate barierele

Se numesc Voice of Baceprot şi au primit şi ameninţări cu moartea din partea conservatorilor religioşi

Incredibil sau nu, dar în provincia West Java din Indonezia există o trupă de fete de liceu care au o trupă de thrash metal.

Proiectul lor muzical se numeşte Voice of Baceprot şi există din 2014 şi este format din Firdda Kurnia, voce şi chitară, Eusi Siti Aisyah la tobe şi Widi Rahmawati la bas.

"M-am îndrăgostit de metal de prima oară când am auzit acest fel de muzică. M-am simţit foarte rebelă", declară Kurnia la doar 16 ani.

Cu fiecare concert Voice of Baceprot cucereşte Asia, cauzând în acelaşi timp consternare printre colegii lor de şcoală mai conservatori, lucrurile mergând până acolo încât au primit şi mesaje de ameninţare cu moartea.

Dresscode-ul lor este de asemenea unul foarte interesant, ele fiind îmbrăcare în jeansi negri, baticuri negre şi tricouri inscripţionate cu iniţialele VOB, care nu este doar o abreviere a numelui trupei, ci şi un cuvânt care limba lor înseamnă "zgomotos".

De curând trupa a fost invitată la Jakarta pentru a cânta la televiziunea naţională.



"Mulţi oameni cred că metalul este o muzica satanistă, dar noi nu facem altceva decât să prezentăm lucrurile dintr-un unghi diferit, să arătăm şi o altă faţă a muzicii", spune Erza Satia de 35 ani, profesoara de muzica şi managerul trupei care a introdus pasiunea pentru heavy metal în viaţa adolescentelor.

"Într-o lume majoritar musulmană", opinează Satia, "muzica este un mod constructiv de a ţine tinerii departe de vicii, cum ar fi drogurile şi departe de <<sexul liber>>", termen folosit pentru a descrie sexul pre-marital.

Aproximativ 90% din populaţia de 250 milioane a Indoneziei este musulmană, prin urmare nu este vreo mirare pentru nimeni că o trupă precum Voice of Baceprot a făcut ca nu puţini să fie aceia care au ridicat dezaprobator din sprâncene şi chiar să adune un număr considerabil de hateri.

Această situaţie a dus la câteva telefoane de ameninţare la adresa managerului Erza Satia, în timp ce câţiva lideri religioşi au încercat să oprească performanţele live ale trupei, ajungând până acolo, încât la un concert le-au tăiat pur şi simplu sonorizarea.

"Putem să cântăm metal şi să ne păstrăm dreaptă coloana vertebrală. Metalul e doar un gen de muzică. Problema este că adesea e asociat cu lucruri negative şi n-ar trebui să fie aşa" declară vocalista şi chitarista trupei, Kurnia.

"Mesajul nostru se adresează femeilor tinere din Indonezia, să nu se teamă să fie diferite. N-ar trebui să ne fie frică pentru libertatea noastră", a continuat aceasta.

Voice of Baceprot are câteva mii de fani în social media, inclusiv din Israel, aşa cum au recunoscut cu mândrie membrele trupei, probabil şi pentru că piesele lor vorbesc despre lipsa de toleranţă a religiilor.

N-au mai râmas mulţi ani până când trioul thrash metal indonezian va termina liceul, iar visurile lor sunt mari

"Sperăm să înregistrăm un album. Poate într-o zi vor fi faimoase", a declarat basista Widi.  "Sperăm să avem concerte peste ocean, în Anglia sau America, sau, de ce nu, într-o ţară arabă."

The Guardian

Share pe Facebook