KOOL WTF HIP

Drama din spatele celui mai mare hit The Cranberries, "Zombie"

Piesa a fost scrisă în urma unor cumplite atacuri teroriste din Irlanda de Nord

Ferocitatea piese Zombie este pe deplin justificată. Dolores O'Riordan & Co. au scris piesa în urma violenţelor din Irlanda de Nord, care ţineau la acea vreme constant prima pagină a ziarelor.

Pe 20 martie 1993, o bombă pusă într-un coş de gunoi din oraşul Warrington l-a omorât pe Tim Parry, un puşti de doar 12 ani, pe Jonathan Ball în vârstă de 3 ani şi a rănit mulţi alţi oameni. Atacul terorist a consternat la acea vreme opinia publică din Regatul Unit, Irlanda şi, bineînţeles, pe O'Riordan.

"Mi-aduc aminte că puneau bombe peste tot. Eram în turneu în Anglia când cei doi copii au fost omorâţi. Oricine putea fi omorât", declara vocalista The Cranberries pentru Team Rock.

"E destul de complicat să cânţi despre aşa ceva, dar când eşti tânăr nu prea te gândeşti de două ori", a continuat Dolores.

Piesa a fost scrisă de O'Riordan în apartamentul său. Prima înregistrare Zombie a fost una acustică, apoi a fost reorchestrată cu distors de chitară electrică şi a devenit o reală piesă rock.

"A fost cel mai agresiv cântec pe care l-am scris vreodată", a povestit vocalista.

Zombie a fost înregistrată în Dublin, produsă de Stephen Street, iar clipul video a fost realizat de regizorul Samuel Bayer, care în trecut mai colaborase cu Nirvana pentru Smells Like Teen Spirit şi cu Blind Melon pentru No Rain.



În 1994 piesa a ajuns No.1 în topurile mai multor ţări şi a câştigat platina în Australia şi Germania. Iar în 1995, trupa i-a învins pe Michael Jackson şi TLC la secţiunea Best Song la MTV Europe Music Awards.

În 2017, The Cranberries a lansat Something Else, o compilaţie de piese unplugged şi reochestrate, în care se regăseşte şi Zombie, care a fost reînregistrată cu orchestra de cameră a Irlandei.

O'Riordan a decedat ieri dimineaţă, 15 ianuarie, într-un hotel din Londra la vârsta de 46 ani. Nu se cunosc detaliile decesului.

Sursă: Independent

Share pe Facebook