KOOL WTF HIP

Povestea piesei “The Passenger” a lui Iggy Pop şi câteva izbutite coveruri ale acesteia

Originalul a apărut în 1977 pe albumul "Lust For Life"

Dacă obişnuiţi să mai mergeţi prin cluburile bucureştene, nu puteţi să nu observaţi obsesia dj-ilor de a pune în set-list-ul lor doar o singură piesă cu Iggy Pop şi anume, The Passanger. Exact la fel se întâmplă şi pe la radiouri cu The Cure. Din câte piese magistrale a lansat această trupă în FM auzi doar Friday I'm In Love. Această lipsă de imaginaţie duce pe un singur drum...ruinarea unui cântec bun.

Dar să revenit la The Passenger, la povestea piesei şi la câteva izbutite coveruri ale acesteia.

Undeva la mijlocul anilor 70, David Bowie, după o petrecere la răpunere cu ceva scandal cu managerul său de la acea vreme, Tony DeFries, se retrăgea din lumina reflectoarelor Americii la Berlin. N-a făcut-o singur, l-a luat cu el şi pe prietenul său, Iggy Pop. Cel din urmă avusese şi el o despărţire în termeni nu tocmai prietenoşi cu acelaşi manager.

În 1977, David Bowie lansa "Heroes" şi Iggy Pop, Lust for Life, iar The Passenger se regăseşte pe acest album. Iggy Pop declara că piesa a fost inspirată dintr-un poem al lui Jim Morrison în care a descoperit "modern life as a journey by car". De asemenea, iubita sa de atunci, Esther Friedman a povestit că piesa a fost scrisă de acesta la o plimabe cu metroul prin Berlin.

La acea vreme albumul Lust for Life a ajuns pe locul 28 la vânzări în Regatul Unit, iar The Passenger a fost reeditată în 1998 şi a ocupat locul 22 în acelaşi top.



În 1987, Siouxsie and the Banshees lansa un album de coveruri, Through the Looking Glass, disc pe care găsim reinterpretări ale lui Billie Holiday, Bob Dylan sau The Doors. Aici, The Passenger are instrumente de alamă, ceea ce face această interpretare foarte interesantă, unde mai pui că ascultând-o ţi-o poţi imagina lesne pe Siouxsie Sioux într-un cabaret performace. Într-un interviu la MTV, Iggy Pop a declarat că i-ar fi plăcut să poată cânta piesa atât de bine.



Un alt cover cel puţin interesant al piesei se găseşte pe coloana sonoră a filmului Batman Forever din 1995 şi este cântată de vocalistul INXS, Michael Hutchence. Aici, dincolo de faptul că durează cam un minut să înceapă piesa propriu-zis, trebuie observată o cadenţă foarte specială pe care Hutchence o dă versurilor.



În 1997 apărea compilaţia We Will Fall: The Iggy Pop Tribute în care mai mulţi muzicieni şi trupe precum Joey Ramone, Nada Surf, Pansy Division şi 7 Year Bitch îi cântă piesele lui The Godfather of Punk.

Lunachicks cântă The Passenger cu o viteză mult mai mare, cu distors mult mai abraziv în chitare, iar sfârşitul piesei sună de-a dreptul apocaliptic.



R.E.M a lungit The Passenger la vreo 7 minute în propria lor marieră, live la show-ul TV de la BBC, Later with Jools Holland. Această variantă a apărut şi pe un B-side al trupei, At My Most Beautiful.



O altă interpretare o găsim pe albumul live din 1999 The Creatures, Zulu. Aici piesa seamănă mult cu varianta Siouxsie and the Banshees, ceea ce este absolut firesc pentru că acest proiect aparţie membrilor The Banshees, Siouxsie Sioux şi Budgie. Se şi termină frumos cu vocea lui Siouxsie gratulând publicul “Thank you, you’ve been fucking great!”. Şi tu, Siouxsie. Ca întotdeauna.



Deşi Bauhaus a cântat live The Passenger pentru albumul live, Gotham, aceasta nu a apărut pe disc. Dar se poate găsi pe varianta DVD.



Una din cele mai simpatice coveruri The Passenger se găseşte pe albumul On The Run din 2002 a trupei germane rockabilly, The Kentucky Boys.



The Jolly Boys este un trupă jamaicană care s-a format în anii 50 şi care cântă reggae şi ska. De-a lungul timpului formula trupei s-a tot schimbat. În anii 2000, la 72 ani, vocalistul original, Albert Minott, a scot un album de coveruri printre care găsim Amy Winehouse - Rehab, New Order - Blue Monday, Lou Reed - Perfect Day şi, bineînţeles, The Passenger.



Folk Grinder este un proiect al lui Koozie Johns. Aici The Passenger sună ca şi cum naratorul nu se plimbă nici cu maşina, nici măcar cu trecut, ci cu o barcă.



Un alt cover al piesei îl găsim pe coloana sonoră a serialului Grace & Frankie. Aceasta sună destul de pop, cu chitare acustice şi chiar aplauze şi este cântată de Tim Myers.



Ultima, dar nu cea din urmă variantă The Passenger este din 2015 şi se găseşte pe albumul From The Bestiary To The Leathering Room al lui Big John Bates.

Share pe Facebook