KOOL WTF HIP

S-au împlinit 29 ani de când a apărut celebrul album Queensrÿche, ‘Operation: Mindcrime’

Citeşte povestea unuia din cele mai importante albume prog-metal

Pasionaţii de muzici mirosiseră cu câteva albume înainte de începutul lunii mai 1988, că o trupă precum Queensrÿche avea foarte mult potenţial la acea vreme.

Cu toate astea albumul Operation: Mindcrime a făcut dovada că trupa poate mult mai mult decât şi-ar fi imaginat mulţi.

Albumul este unul conceptual, a cărei poveste despre corupţia guvernamentală, lăcomia corporaţistă şi victimile acestora la vremea aceea putea părea cam suprarealistă, în zilele noastre, când mai toate sunt la vedere, nu mai miră pe nimeni. Operation Mindcrime vorbeşte despre o teorie a conspiraţiei, asasini, droguri, un preot corupt şi un complot inteligent.

Dincolo de povestea descrisă pe întregul album, muzical vorbind ce se întâmplă acolo este impecabil. Balada I Don’t Believe in Love, piese destul de abrazive precum Spreading the Disease şi The Needle Lies, sau mult mai experimentale prog-metal Suite Sister Mary, Speak şi Electric Requiem, aveau să arate maturitatea trupei şi să scoată mai mult decât în precedentele albume, calităţile vocale impecabile pe mai multe octave ale lui Geoff Tate.

Practic, chimia trupei la acea vreme a fost una foarte specială.

În concluzie, Operation Mindcrime a fost un proiect pe cât de ambiţios, pe atât de dramatic, iar energia membrilor Queensrÿche a fost pe deplin direcţionată pe muzică, nu pe probleme de ego, cum avea să se întâmple mai târziu, când Geoff Tate a părăsit trupa în 2012.

În mod bizar, albumul n-a fost peste noapte un succes, ocupând abia locul 50 în topul Billboard la momentul lansării. Avea însă să câştige multi-platină abia în 1991, un an mai târziu de la lansarea unui alt album impecabil Queensrÿche, Empire.


Optsprezece ani mai târziu, trupa avea să lanseze Operation: Mindcrime II. La acest album chitaristul şi compozitorul Chris DeGarmo n-a contribuit, iar rezultatul n-a atins nici pe departe aşteptările fanilor, chiar dacă în rolul maleficului Dr. X în turnee a fost însuşi Ronnie James Dio.

Cel mai recent album Queensrÿche lansat pe piaţă este Condition Human , a apărut în 2015 şi este al doilea cu nou vocalist al trupei, Todd La Torre.

Geoff Tate a lansat în septembrie anul trecut sub numele Operation: Mindcrime, al doiea album, Ressurection. Acesta şi-a declarat intenţia de a reveni în Queensrÿche, dar răspunsul a fost unul negativ.

Share pe Facebook