KOOL WTF HIP

Ţigăneala dintre fraţii Cavalera şi foştii colegi de la Sepultura

Un război care nu se mai termină

Conform publicaţiei braziliene, Folha De S. Paulo. foştii membrii Sepultura, fraţii Max şi Igor Cavalera nu au permis membrilor actuali ai trupei să folosească muzica pe care eu compus-o pe vechile albume în documentarul Sepultura Endurance.

Regizorul peliculei, Otávio Juliano, a declarat că n-a avut voie să folosească nici măcar imagini de arhivă cu piesele vechi Sepultura, cântate de noii membrii ai trupei, respectic vocalistul Derrick Green, toboşarul Eloy Casagrande şi veteranii Andreas Kisser şi Paule Pinto Jr.

"Aş fi fost fericit dacă Max şi Igor, care deţin 50% din drepturile pieselor vechi, s-ar fi răzgândit, pentru că n-au văzut încă filmul. Nimic din acest documentar nu este pune într-o lumină negativă aportul lor', a declarat Juliano.

Orice artist care înregistrează piese pe care nu le-a compus şi doreşte să adauge elemente audio/video acestora, are nevoie de, ceea ce se numeşte, licenţă de sincronizare. Aceasta înseamnă ce cel care a compus piesele originale trebuie plătit, oricât de mult sau de puţin se foloseşte din respectivul cântec.

Deţinătorii drepturilor de autor, care sunt în cele mai multe cazuri publisherii, conform legii din Statele Unite au mână liberă să spună "da" sau "nu" oricărei cereri în ceea ce priveşte aceste drepturi. Asta presupune că pot cere oricât de mulţi bani sau interzice folosirea acestora.

Sepultura Endurance a avut premiera mondială pe 21 mai la Regent Theater în Los Angeles. Filmul a fost urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu membrii trupei şi regizorul Juliano.

În 1996, Max Cavalera a părăsit trupa, după ce colegii săi au concediat-o pe soţia acestuia, Gloria Cavalera din funcţia de manager a trupei.

Zece ani mai târziu şi fratele lui Max, Igor Cavalera a părăsit trupa din motive de "neînţelegeri din punct de vedere artistic". Decizia sa de a părăsi Sepultura a venit la cinci luni după ce anunţase că doreşte o pauză din activitatea de turneu a trupei, pentru că doreşte să petreacă timp cu soţia şi fiul său, născut în ianurie 2006.

Sursă: Blabbermouth

 

Share pe Facebook