KOOL WTF HIP

Top 10 piese despre Los Angeles

Oraşul de pe coasta de vest a Statelor Unite a fost mereu mitologizat, idolatrizat şi, de ce să nu recunoaştem, o sursă de inspiraţie pentru rock

Însoritul Los Angeles este locul unde mai intens decât în alte locuri ale lumii visurile pot să devină realitate sau se pot năruii într-o clipă. E un loc aparte, aşa că nu e nici o mirare că multe trupe au scris piese despre acest oraş. Pentru unii este paradisul pe Pământ, pentru alţii iadul. Depinde foarte mult unde locuieşti. În Beverly Hills când te duci acasă eşti urmărit de paparazzi, în Compton, de poliţie.

Format din 88 de comunităţi, Oraşul Îngerilor a dat de-a lungul timpului unele din cele mai bune, dar şi slabe, trupe rock de pe planetă, aşa că să găsim 10 piese care descriu acest loc n-a fost tocmai o treabă uşoară. Prin urmare, aşteptaţi-vă să lipsească The Runaways, Hollywood, sau Leftfield, Open Up ('Burn Hollywood, burn!').

Selecţia pieselor de mai jos ne spune însă poveşti despre LA, care par foarte reale în marele oraş al falsurilor.

Los Angeles - X

Aşa cum Londra are The Clash London Calling, LA are piesa din albumul de debut din 1980 a celor de la X. Sunt mari şanse să auzi această piesă cel puţin odată în orice bar te duci. Sau întrebi orice cetăţean de al locului care e prima piesă care îi vine în cap despre Oraşul Îngerilor şi o ţi-o numească pe aceasta. Ironia vine din faptul că piesa este despre o femeie rasistă care părăseşte LA.


 

L.A. Woman – THE DOORS

Cam cu 9 ani înainte ca rasista să părăsească oraşul, The Doors întâmpina noii veniţi: “just got into town about an hour ago.” Piesa care dă titlul celui de al şaselea album al trupei şi care a apărut cu trei luni înainte ca Jim Morrisson să moară, vorbeşte despre singurătatea şi vulnerabilitatea pe care orice nou venit în acest oraş le resimte.


 

White Guilt – THE BRONX

Aici avem o piesă despre personificarea oraşului într-o Lady LA, nu tocmai măgulitoare. Mai exact vorbim despre o metaforă amară în care metropola este comparată cu o prostituată care stă toată ziua cu cocaina în nas.

 

Beverly Hills – WEEZER

În 2005 piesa asta era în heavy rotation pe toate posturile de radio ale acestui oraş, fapt care a făcut că mulţi să nu o mai suporte, afirmând despre ea că este echivalentul muzical al căinelui lui Paris Hilton.

 

Los Angeles is Burning – BAD RELIGION

Apărută în 2004, piesa s-a vrut o metaforă la cum mass-media din acest oraş transformă în senzaţional orice nimic. Întâmplarea nefericită a făcut ca atunci când piesa a fost compusă, un incediu să distrugă aproximativ 70.000 km pătraţi de teren, provocând un dezastru evaluat la 27 milioane $.

 

Lost in Hollywood – SYSTEM OF A DOWN

La pachet cu strălucirea oraşului, nu puţine sunt străzile "pavate" cu mucuri de ţigări şi fecale de câine. Piesa a apărut în 2005 pe albumul Mesmerize. Deloc surprinzător, chitaristul Daron Malakian, compozitorul piesei, a părăsit oraşul cu multă vreme înainte de a o scrie.

 

Girls, Girls, Girls – MOTLEY CRUE

Fără îndoială, hitul Motley Crue este cel mai cântat în toate cluburile de striptease din întreaga lume. Piesa vorbeşte practic despre cluburile de acest gen de pe Sunset Strip. Iar titlul ei este inspirat din reclamele luminoase Crazy Girls, care, după cum ne putem imagina, promovează acele locuri unde ai cele mai mari şanse să rămâi în timp record fără bani.

 

Welcome to the Jungle – GUNS N ROSES

You know where you are? You're in the jungle, baby; you're gonna die!”

Versurile piesei au fost scrise în Seattle, dar povestea subliniază viziunea unui om al străzii din Los Angeles (sau New York, dacă e să dăm crezare Wikipedia).

 

Wanna Be In L.A – EAGLES OF DEATH METAL

Piesa asta este perfectă pentru o plimbare cu maşina pe străzile Los Angeles-ului într-o zi fierbinte de vară. Bine, se prea poate să stai mult prea mult în ambuteiaje, dar cu siguranţă o să zâmbeşti fericit când o să găseşti un loc de parcare. Care, cel mai probabil, nu va fi în LA.

 

Under the Bridge – RED HOT CHILLI PEPPERS

S-o spunem pe bune. Piesa nu este nici despre Los Angeles, nici despre consumul de heroină. Este despre amândouă. Vocalistul Anthony Kiedis a refuzat să dea indicaţii precise despre podul în cauză, dar se pare că acela era locul de unde îţi puteai procura nenorociea aia de drog.

 

Share pe Facebook