KOOL WTF HIP

Ziua în care David Bowie şi Iggy Pop au fost arestaţi pentru posesie de marijuana

Bowie a plătit cauţiunea de eliberare din arest

În primele ore ale zilei de 22 martie, 1976, David Bowie şi Iggy Pop erau arestaţi în Rochester, New York pentru posesie de marijuana.

Pentru Bowie era o perioadă complicată marcată de abuzul de droguri, tocmai lansase albumul Station to Station, era în turneul de promovare al acestuia, schimbase managerul, treburile cu banii nu mergeau foarte bine, iar, din punct de vedere artistic, se afla în momentul în care renunţase la Ziggy Stardust, îndreptându-se către personajul din filmul The Man Who Fell to Earth.

Nici Iggy Pop nu era în cea mai bună perioadă a vieţii lui. The Stooges nu mai exista, iar cariera sa era la vale.

Dincolo de orice înţelegere de business, asta însemnând colaborări muzicale, între cei doi s-a născut o reală relaţie de prietenie.

Pe scurt, conform cărţii Starman a biografului Paul Tryna, Bowie l-a invitat pe Iggy să-l însoţească în turneu.

"Era o relaţie foarte confortabilă între cei doi, aproape domestică în rutina de zi cu zi. Stăteau adesea amandoi pe bancheta din spate a maşinii de turneu, schimbau mereu păreri şi ascultau muzică la casetofon. Uneori stăteau până târziu în noapte la vorbe, alteori pur şi simplu tăceau, sorbind liniştiţi câte un espresso, fără se se simtă obligaţi să schimbe vreo vorba. Erau întocmai ca doi vechi prieteni care se ştiu de cezi de ani" povesteşte Trynka în cartea sa.

Această scenă de pace interioară avea să fie tulburată în noaptea dintre 21 spre 22 martie 1976, după un concert pe care Bowie îl avusese la War Memorial Arena, în Rochester, New York

Potrivit unui articol din Cannabist, Bowie, Iggy şi câţiva prieteni au fost ridicaţi de poliţie din camera de hotel la ora 2.25, pentru deţinerea 250 g de marijuana.

Se pare ca Bowie a fost acela care a plătit toate cauţiunile pentru ieşirea din arest ale camarazilor săi. Au urmat alte patru concerte, în Springfield, Massachusetts, New Haven şi Connecticut, iar apoi Bowie a venit în faţa instanţei de judecată din Rochester şi a pledat nevinovat.

Scena se pare că a fost una de pomină. La faţa locului se aflau vreo 200 de poliţişti, reporteri şi fani, primii încercând să blocheze accesul celorlalţi în clădire. Conform publicaţiei The Rochester Democrat and Chronicle, cea mai mare zarvă o făceau 6 tinere acuzate de prostituţie pe holurile Curţii de judecată, în timp ce aşteptau să le vină rândul în boxa acuzaţilor.

Ziarele de la acea vreme spuneau că Bowie, Iggy şi prietenii lor vor lua câte 15 ani de închisoare, din care vor executa mai puţin de 5 pentru bună purtare. Dar acuzaţiie au fost respinse de juraţi după o audiere preliminară pe 20 aprilie în acelaşi an.

Într-un interviu pe care Bowie l-a dat presei atunci, în biroul avocatului, acesta a spus că juraţii au fost foarte amabili şi delicaţi şi că totul a fost foarte bine. Potrivit Cannabist, trebuie totuşi remarcat că Bowie n-a mai cântat vreodată în Rochester.

Bowie şi Iggy şi-au continuat turneul Station to Station fără alte incidente, iar apoi s-au mutam împreună la Berlin, unde aveau să înceapă împreună una din cele mai prodigioase colaborări din istoria rock'n'roll-ului.

Sursă: UltimateClassicRock

Share pe Facebook