KOOL WTF HIP

10+1 colaborări magistrale ale lui Iggy Pop

Sau de ce Iggy îşi merită renumele de “Godfather of Punk”

Avea 62 de ani, când l-am văzut pentru prima oară pe Iggy, eram la Sziget Festival. Tocmai reunise The Stooges. Eram suficient de aproape de scenă şi am rămas înmărmurit când l-am văzut cum a sărit întocmai ca o felină pe două monitoare de scenă, care aveau înălţimea de peste 2 metri.

A doua oară l-am văzut la Peninsula, Târgu Mureş, alături de aceiaşi The Stooges. Era de necontrolat pe scenă. A reuşit să-şi fractureze câteva oase de la laba piciorului, după ce a lovit cu toată puterea un stativ de microfon.

Mult mai tânărul Henry Rollins povesteşte cu mult umor, cum a încercat în zadar şi cu foarte multe ore de sală, să-l egaleze în performanţă pe scenă pe batrânul Iggy.


În ciuda vârstei, Iggy Pop încă îşi găseşte timp pentru diverse colaborări, cea mai recentă fiind cu PINS din Manchester pentru viitorul lor EP.

Dar să vedem câteva din featuring-urile artistului, de-a lungul prodigioasei sale cariere.

DAVID BOWIE

După ce a co-produs alături de Iggy, albumul The Stooges, Raw Power, Bowie l-a recuperate pe acesta dintr-un spital de boli nervoase şi la luat cu el la Berlin. Relaţia de prietenie a acestora a dus a apariţia a doua discuri produse de Bowie pentru Iggy Pop, apărute amândouă în 1977.

Piesa de mai jos este scrisă de Bowie. Orice alte cuvinte sunt de prisos.

De asemenea, puţini sunt aceia care cunosc mult mai abraziva variantă originală a piesei China Girl.


SIMPLE MINDS

Nu aduce anul, ce aduce ceasul. În 1979, întâmplarea a făcut ca scoţienii Simple Minds să îşi înregistreze albumul Real to Real Cacophony, în acelaşi studio în care Iggy punea pe picioare albumul Soldier. Fapt care a făcut ca tot grupul scotia, alături de David Bowie să asigure vocile din spate pentru piesa Play It Safe.

DEBBIE HARRY

În 1990, icon-urile Iggy şi Debbie Harry [Blondie], punk-rock a facut echipa pentru un cover după piesa lui Cole Porter, Did You Evah!, întocmai cum au făcut şi Bing Crosby cu Frank Sinatra în 1956, doar că în cazul de faţă vorbim de o variantă mai puţin fredonabilă,mai rock n'roll.

AT THE DRIVE IN

Dacă cineva se îndoia vreodatată ce lui Iggy nu-i mai curge hardcore prin vene, dovada vine de la surprinzătoare cu texanii At the Drive In. În 2000 vocea acestuia se aude piesele Enfilade şi Rolodex Propaganda. din albumul At the Drive-In, Relationship of Command.


SUM 41

Cel de al 14-lea album solo al lui bătrânului punker, Skull Ring, este unul în care toate piesele sunt cântate cu diverse trupe, printre care Peaches, Green Day, chiar şi The Stooges. Reţinem de aici single-ul Little Know It All alături de pop-punkerii Sum 41.


DANGER MOUSE & SPARKLEHORSE

Albumul Danger Mouse şi Sparklehorse, Dark Night of the Soul,  apărut în 2009 înseamnă o sumă de featuring-uri ale celor doi cu diverşi muziceni. Titlul albumului provine de la La Noche Oscura del alma, titlul unui poem scris în secolul al XVI-lea de către poet spaniol San Juan de la Cruz.

Iggy este vocea piesei Pain.

Danger Mouse şi Iggy Pop au scos de curând piesa Gold din filmul cu acelaşi nume, apărut pe ecrane în Statele Unite pe 27 ianuarie.

KESHA

Ce cântă Kesha este mai mult un punk-rock de de liceeni, dar a ţinut să declare ca influenţă majoră în muzica ei, albumul The Idiot a lui Iggy. Probabil ăsta a fost şi motivul pentru care pe cel de-al doilea album al ei, Warrior, găsim un featuring cu acesta la piesa Dirty Love.

BEST COAST

În 2012, Iggy s-a declarat ca fiind un mare admirator al serialului cu vampiri, True Blood, şi că i-ar plăcea să fie parte din coloana sonoră a filmului. Zis şi făcut. Pe soundtrack-ul filmului acum se găseşte o piesă a lui Iggy, cântată împreună cu vocalista Best Coast, Bethany Cosentino.


NEW ORDER

La scurt timp după ce a cântat Love Will Tear Us Apart la un concert caritabil, alături de New Order, Iggy a fost invitat în studio de aceştia pentru a colabora la piesa Stray Dog, din fantasticul album, Music Complete. Rezultatul este o culme a perfecţiunii.

TEDDYBEARS

Orice personaj din lumea rock’n’roll, dacă s-ar fi autointitulat punk-rocker, s-ar fi trezit cu siguranţă câţiva să strâmbe din nas, sau să le scape un zâmbet ironic. Pe Iggy însă n-ai cum să nu-l crezi.


JOSH HOMME

Iggy a dat de înţeles că Post Pop Depression, făcut în colaborare cu liderul Queen of the Stone Age, Josh Homme, clăparul Dean Ferita şi bateristul Artic Monkeys, Matt Helders, ar fi ultimul său album. Dacă este adevărat, cu puţin ajutor din partea prietenilor, Pop şi-a făcut ieşirea  din scenă, într-un mare stil. Rămâne însă deschis la colaborări.

Post Pop Depression intră în recomandările Rock-On.

Silviu Munteanu / Sursă NME

Share pe Facebook