KOOL WTF HIP

Patru puşti, un singur disc care a schimbat faţa rockului - Metallica "Kill’em All"

Au trecut 34 ani de când a apărut primul disc Metallica.

Privind în urmă, la înregistrările Kill’em All, primul lucru pe care Lars Ulrich şi-l aduce aminte ţine de memoria afectivă „eram mult prea tineri, inocenţi, ignoranţi şi fără nicio idee despre cum va arăta viitorul nostru”.

Aveau 17 ani când au scos primul lor disc.

Când aveam 19-20 ani, nu am stat o clipă pe gânduri, ce s-a intamplat cu Metallica a fost ceva efervescent care a venit de la sine

Au trecut 34 ani de când a apărut primul disc al trupei.

Oricum ai lua-o, importanţa acestui disc în rock este mai presus de orice îndoială. Albumul a fost înregistrat în formula Lars Ulrich la tobe, Cliff Burton la bas, front-man-ul James Hetfield şi proaspătul chitarist Kirk Hammet, venit de la Exodus să-l înlocuiască pe irascibilul Dave Mustaine.

Bineinţeles că am avut puţină aroganţă în realizarea acestui disc, doar nu eram nişte apatici. Şi deşi nu aveam mare bagaj muzical, am ştiut de atunci că suntem pe un teritoriu nou şi aici ne facem treaba mai bine decât oricine altcineva” işi aminteşte Kirk Hammet.

Ascultând azi piese precum Hit the Lights, The Four Horsemen sau Whiplash, realizezi ce „foame de nou” şi ce ambiţie au avut baieţii aştia de a sparge barierele.

Determinare şi unicitate sunt cuvintele care definesc cel mai bine munca noastră la Kill’em All. Când am venit în America în 1980 nu eram un ambiţios, n-am format o trupă să înconjor lumea cu ea, să câştig bani si să agaţ femei. Am vrut doar sa fiu parte din noul val de heavy metal, varianta californiană

Privind la trecutul lor, şi Lars şi Kirk pot fi siguri de un singur lucru. Au dat lovitura. Ce ne este mai puţin cunoscut despre acest disc sunt urmatoarele aspecte:

01. Albumul trebuia să se numească practic Metal Up Your Ass, iar coperta de disc originală era o mână care iese dintr-un wc cu un cuţit.  Pentru că distribuitorii au refuzat să vândă discul, casa de discuri Metalforce le-a cerut să-şi schimbe coperta. Designul refuzat a devenit ulterior celebru pe tricourile trupei.


02. Cliff Burton, deranjat de pretenţiile distribuitorilor, a glumit sarcastic spunând „de ce nu îi omorâm pe toţi”. Şi aşa, primul disc Metallica s-a numit Kill’em All.


03. Un navă cu trei căpitani ar fi fost prea mult. Dave Mustaine a fost dat afară din trupă cu doar o lună înainte de înregistrări, pentru că avea probleme mari cu alcoolul. I s-a cumpărat un bilet de autobuz si i s-a spus să plece. Mustaine apare totuşi pe disc la drepturi de autor pentru piesele Jump in the Fire, Phantom Lord, Metal Militia şi The Four Horsemen, cea din urma regăsindu-se şi pe discul de debut Megadeth sub denumirea The Mechanics.


04. Dupa excluderea lui Mustaine, a apărut Kirk Hammet în poveste. N-a avut la dispoziţie mai mult de o săptămână să înveţe piesele, apoi a trebuit să se mute în New York pentru repetiţii şi concerte. Hammet a preferat să rescrie părţi din piese, să le cante în propria-i manieră, fapt care l-a înfuriat pe Mustaine pentru o foarte lungă perioadă de timp.


05. Hit the Light a fost prima piesă Metallica lansată oficial, aparută pe o compilaţie Metal Massacre. Piesa este a lui James Hetfield şi a cântat-o cu prima lui trupa Leather Charm. Piesa lui Mustaine The Mechanix, devenită The Four Horsemen pentru Metallica, a fost scrisă de Mustaine pentru formaţia sa anterioară, Panic.


06. Seek & Destroy a devenit tema oficială de intrare în ring a luptătorului de wrestling Sting, adăugându-i-se efecte speciale audio de tunete şi fulgere.

07. Până în prezent Kill’em All s-a vândut în peste trei milioane de exemplare.


08. Dacă aţi văzut vreun concert Metallica în ultimii zece ani, ştiţi că s-a încheiat cu Seek & Destroy. Din 2003, când au serbat două decenii de la apariţia primului lor disc, a devenit o tradiţie pentru ei să-şi încheie astfel fiecare show.


09. În 2011, Metallica şi Mustaine au dat uitarii trecutul şi au cântat pentru prima oară pe aceeaşi scenă Hit the Light. Alături de Mustaine pe scenă a mai fost şi Ronald „Ron” McGovney, primul basist al trupei.


10. Şi pentru că Metallica a ajuns un brand mai degrabă, decât trupa care era odinioară, un producător de încălţări sport au scos o ediţie aniversară Kill’em All la aniversarea de 30 de ani de la apariţia acestuia.
 

Share pe Facebook