KOOL WTF HIP

Ziua Muncii se serbează cu piesa lui John Lennon, Working Class Hero

Ascultă câteva din cele mai izbutite coveruri la celebra piesă cântate de Marilyn Manson, David Bowie, Noir Desir s.a

Care cu mici şi bere, care cu mahmureala pe plajă în Vama Veche, azi serbăm Ziua Muncii.

În anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internaţională a Muncii sau Ziua Internaţională a Muncitorimii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestaţii muncitoreşti. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea mişcărilor muncitoreşti în majoritatea ţărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autorităţile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

Aproximativ 100 ani mai târziu, în 1970, John Lennon scoatea albumul John Lennon/Plastic Ono Band, album pe care găsim piesa Working Class Hero, în care fostul Beatles ascuţea lupta de clasă, criticând diferenţele de clasă socială.

Hai să vedem cum sună câteva din cele mai notabile coveruri pe care alţi muzicieni le-au făcut la celebrea piesă.

În 1989, David Bowie avea să cânte în această piesă pe discul Tin Machine.

Fosta iubită a lui Mick Jagger, Marianne Faithfull, avea să trasforme această piesă într-un adevărat regal pe albumul Broken English.

Recunoşti un bun artist, când n-are nevoie de mai mult decât de o chitară şi un microfon, să facă o piesă să sune cum trebuie, să scoată dramatistimul şi emoţia la lumină. Mai jos avem varianta lui Marilyn Manson.

Una din cele mai bune trupe franţuzeşti, Noir Désir, aveau să pună şi ei umărul în sprijinul clasei muncitoare. Varianta lui este una fără cusur.

Bineînteles, ălui mai stângist dintre mânuitorii de chitară nu avea cum să-i lipsească un cover la acestă piesă. Vorbim aici de chitaristul Rage Against The Machine şi Audioslave, Tom Morello. Piesa de mai jos este cântată alături de Kris Kristofferson.

Cât despre Green Day, treaba lor a fost să se alăture trâmbiţelor antirasiste şi la modă din Statele Unite ale Americii, o ţară atât de "rasistă" care a avut un preşedinte de culoare, nemaivorbind despre numai câţi rapperi sunt milionari.

Share pe Facebook