KOOL WTF HIP

10 piese classic-rock din secolul trecut care fac referinţe la Evul Mediu

Recomandare Rock On

Led Zeppelin – Immigrant Song

Celebra piesă este de pe cel de al treilea disc al trupei din 1970 şi face trimitere atât la mitologia nordică, reprezentată de Valhala în acest caz particular, precum şi la Invazia Nordică Anglo-Saxonă în vremile tulburi ale Epocii Vikingilor.





Led Zeppelin – The Battle Of Evermore

Probabil una din cele mai frumose piese ale trupei, The Battle of Evermore, face referire la trilogia Lord of the Rings, scrisă de J.R.R. Tolkien între 1937 şi 1949. Se pare că Robert Plant este un mare pasionat al scrierilor lui Tolkien.

La această piesă, în afara de vocea lui Plant se mai aude şi cea a lui Sandy Denny, vocalista trupei englezeşti folk Fairport Convention.

The Battle Of Evermore face parte din Led Zeppelin IV, album apărut în 1971.





Led ZeppelinNo Quarter

Piesa apare pe cel de al cincilea album al trupei, House of the Holy din 1973. No Quarter este un slang pentru no mercy.

În No Quarter este vorba despre Războiul de Independenţă din Statele Unite ale Americii, când Marea Britanie a dat o directivă politică prin care fiecărui soldat britanic să i se ofere, în caz de urgenţă, adăpost şi mâncare. În caz de refuz,
soldatul britanic avea libertatea de a invoca No Quarter, ceea ce însemna că poate chiar să-i ucidă pe cei care îl refuzau.

A fost practic una din multele practici prin care Marea Britanie îşi legitima acţiunile în care tratau americanii care încercau să-i impiedice pe aceştia să-şi recâştige coloniile.

În prima strofă a piesei găsim o referire la zeul nordic Thor, The winds of Thor are blowing cold care subliniază dârzenia soldatului britanic în faţa tuturor condiţiilor vitrege în care se găsea.  





Jethro Tull – Minstrel in the Gallery

Râmânem tot la "paşoptişti", dar de această dată vorbim despre Jethro Tull. Singura legătură a piesei cu evul mediu este că vorbim despre un menestrel.

Minstrel in the Gallery dă şi titlul albumului, dar este şi prima piesă de pe acesta.

Şi, fie vorba între noi, Ian Anderson cam asta pare să fi fost toată cariera lui.





Jethro Tull – Cold Wind To Valhalla

De ce acelaşi album, a doua piesă are referiri mult mai serioase la mitologia nordului.





Jethro Tull – Songs From The Wood

Probabil multe sunt popoarele care au câte o figură legendară cu apucături de haiducie. Noi îl avem pe Pintea, englezii pe Robin Hood, iar în cazul de faţă se pare că este vorba chiar de el.

Songs From The Wood deschide albumul Jethro Tull cu acelaşi nume din 1977.




 

Jethro Tull – Broadsword

Versurile piesei se pare că vorbesc despre luptele populaţiei indigene din Marea Britanie împotriva armatelor invadatoare venite prin Marea Nordului în timpul Perioadei de Migraţie.

Broadsword face parte din albumul The Broadsword And The Beast din 1982.





Focus – House Of The King

Abandonâm pentru moment Regatul Unit pentru trupa olandeză de rock progresiv, Focus.

House Of The King a fost atât tema sitcom-ului britanic Saxondale, cât şi a unui show TV de ştiinţă, tot britanic, din anii 70, numit Dont Ask Me.

House of the King a fost scrisă de chitaristul trupei, Jan Akkerman, în 1972.





Focus – Hocus Pocus

Aici nu găsim versuri, ci nişte onomatopee care par nişte incantaţii folosite în timpurile medievale.

Piesa deschide cel de al doilea album al trupei, Focus II, apărut în 1971.




 

Deep Purple – Listen, Learn, Read On

Aici vorbim limpede de referiri la Cartea lui Taliesyn, unul din cele mai faimoase manuscripte galeze, care datează de la mijlocul secolului al XIV-lea.

Piesa face parte din cel de al doilea album Deep Purple, intitulat chiar The Book of Taliesyn, un disc destul de obscur al trupei, ca sa nu spunem ...subestimat.

Listen, Learn, Read On a fost scrisă de către aproape toţi membrii originali Deep Purple, şi anume de chitaristul Ritchie Blackmore, vocalistul Rod Evans, clăparul Jon Lord şi bateristul Ian Paice.

Sursă thedockyards.com

Share pe Facebook