KOOL WTF HIP

13 + 1 piese despre eclipsa de soare

O eclipsă totală de soare va putea fi văzută de pe continentul Nord-American pe 21 august 2017. Ce mai bine aceasta va putea fi văzută în Charleston, un oraş aflat în statul Carolina de Sud, iar pe restul continentului, luna acoperă doar parţial soarele.

Pentru că suntem pasionaţi în general de ce se întâmplă pe bolta cerească, dar mai ales că o eclipsă totală de soare este un eveninet de anvergură, am pregătit un playlist care conţine nu mai puţin de 13 piese, nu chiat toate despre eclipsă de soare, dar care conţin referinţe privind atât activitatea sistemului solar, cât şi, bineînţeles, temutul întuneric.

IRON MAIDEN Total Eclipse (1982)

Trupa britanică şi-a exprimat regretul că acestă piesă a apărut doar pe un B-side al celebrului album, The Number of the Beast. Discul a fost No.1 în vânzări, dar piesa ar fi fost oricum eclipsată de Run to the Hills.

 
TOM PETTY The Dark of the Sun (1991)

Versurile “Into the dark of the sun / Will you save me a place / Give me hope, give me comfort / Get me to a better place” ale piesei din albumul Into the Great Wide Open ne dezvăluie partea melancolică a lui Tom Petty.

PAT BENATAR Promises in the Dark (1981)

În piesa de pe cel de al treilea album, Precious Time, ne descrie inutilitatea unei lupte cu durerea resimţită după ce o relaţie de amor s-a dus la vale. Ironia face ca piesă să fi fost scrisă cu Neil Girado, care i-a fost coleg de trupă şi care trebuia să-i fi fost şi soţ.

Versurile vorbesc de la sine: “Just when you think you got it down / Resistance nowhere to be found / They whisper, promises in the dark.”

GEORGE HARRISON Beware of Darkness (1970)

Piesa face parte din cel a al treilea album al fostului membru The Beatles, All Things Must Pass şi este practic un avertisment în a nu fi orbiţi de iluzii, iar ascultând cu atenţie versurile, putem lesne observa că aşa cum stăteau lucrurile la vremea când au fost scrise, întocmai stau şi acum şi nu s-a schimbat mare lucru în esenţă:  “Watch out now, take care / Beware of greedy leaders / They’ll take you where you should not go / While Weeping Atlas Cedars / They just want to grow / Beware of darkness.”

SOUNDGARDEN Black Hole Sun (1994)

În cazul de faţă avem de a face cu cel mai mare hit Soundgarden. Cornell avea să declare că în spatele piesei nu se ascunde vreo poveste reală, dar la cum s-au dovedit că stau de fapt lucrurile, puţină atenţie la versurile, va rog: “In my eyes, indisposed / In disguises no one knows / Hides the face, lies the snake / The sun is my disgrace.”

SIMON AND GARFUNKEL Sounds of Silence (1964)

Nu ştim ce făceaţi la 21 ani, însă putem să vă spunem că piesa asta, care are unele din cele mai memorabile versuri din rock, a fost scrisă de Paul Simon la această vârstă, pe când încă locuia cu părinţii săi. Apărut pe albumul de debut Simon And Garfunkel, piesa ne spune povestea unei seri în care protagonistul acesteia orbecăie la propriu şi la figurat prin întuneric.

BRUCE SPRINGSTEEN Dancing in the Dark (1984)

Cântată în aproapte toate concertele sale, piesa asta rămâne una din cele mai celebre şi de succes ale lui Springsteen. Ironic, deşi cântecul pare a fi unul foarte optimist, versurile vorbesc de fapt despre nesiguranţa şi dezgustul de sine.

BILL WITHERS Ain’t No Sunshine (1971)

Altă poveste de amor strivită pe caldarâmul vieţii, ca să fim de-a dreptul patetici. Piesa a apărut pe albumul de debut al lui Bill Withers, Just As I Am.

O altă variantă la această piesă, pe care o găsim izbutită aparţine Black Label Society.


THE YOUNGBLOODS Darkness, Darkness (1969)

Piesa face parte din albumul Elephant Mountain din 1996 şi vorbeşte despre experienţa front-man-ului Jesse Colin Young din războiul din Vietnam. Versuri ca “Darkness, darkness, be my pillow / Take my head and let me sleep / In the coolness of your shadow / In the silence of your dream” au făcut ca acest cântec să fie preluat de-a lungul timpului şi de alţi artişti, unul dintre ei fiind chiar Robert Plant.

OZZY OSBOURNE Waiting For Darkness (1983)

Pentru cine este cu adevărat atent la Ozzy, poate să observe lesne că este mult mai mult decăt circarul de la MTV. Piesa de aici vorbeşte de pactul cu diavolul, de deşertăciunea acestuia, de faptul că nu mai există drum de întors, iar la final de avertizează că sunt lucruri pe care ar fi mai bine să nu le ştim. E bine să ascultăm de bătrânul Ozzy, măcar din când în când.

CARLY SIMON You’re So Vain (1972)

În acest clasic cântec despre un fost iubit, Carly Simon spune “You’re so vain / You probably think this song is about you.”

Ştim că Warren Beatty a fost cu siguranţă unul din ei. Se prea poate că să fie vorbă însă despre Mick Jagger, mai ales după ce Simon a dezvăluit că deşi nu are numele trecut pe disc, una din vocile din spate aparţine chiar lui Mick Jagger. Probabil chiar vocalistul The Rolling Stones să fi fost cel care a inspirat versurile “Then you flew your Lear jet up to Nova Scotia to see the total eclipse of the sun.

ELTON JOHN Don’t Let the Sun Go Down on Me (1974)

Piesă a apărut în 1974 pe discul Carribou şi a ajung pe locul 2 în topuri. Amuzant a fost că în 1991, când Elton John a reînregistrat piesă în duet cu George Michael, aceasta a ajuns direct pe locul 1 in topuri, atât în Statele Unite, cât şi în Marea Britanie.

PINK FLOYD Eclipse (1973)

Povestea spune că albumul Dark Side of the Moon era deja gata, când Roger Waters a venit cu o piesă care se numea pur şi simplu, End. Aceasta a fost apoi redenumită în Eclipse şi a fost asezată la final să încheie albumul.

Slavă Domnului, Eclipse încheie doar acest album.

 
EINSTURZENDE NEUBAUTEN Total Eclipse of the Sun (2000)

Am păstrat la final ceea ce noi considerăm cea mai frumoasă piesă despre o eclipsă de soare. Acesta aparţine trupei berlineze Einsturzende Neubauten şi încheie albumul din 2000, Silence Is Sexy. Nu vrem să dezvăluim de ce considerăm că aceasta e cea mai izbutită piesă pentru o eclipsă de soare. Preferăm să rămânem tăcuţi precum păsările pe întuneric.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share pe Facebook