KOOL WTF HIP

Azi aniversăm World GOTH Day

10 trupe goth pe care să le asculţi azi

De şapte ani serbăm în fiecare an pe 22 mai World Goth Day.

Câteva particularităţi ale acestui gen este c-a aparţinut mereu exclusiv rasei albe, singura excepţie fiind vocalistul trupei O, Children, cu foarte puţine excepţii, a avut mereu un anume tip de melancolie şi foarte, dar foarte mult erotism.

Nu se cade să lăsăm această zi nesărbătorită, motiv pentru care ne-am gândit să ascultăm azi 10 trupe care au definit cel mai bine de-a lungul timpului acest genul atât de fascinant, atât prin sound-ul specific, cât şi prin dress-code-ul foarte aparte, cel mai des întâlnit la festivalurile de specialitate.

SISTERS OF MERCY

Orice pasionat de goth-music ştie că Sisters of Mercy sunt promotorii genului. Nu ştim de ce, dar nici nu ne batem foarte tare capul să întelegem, dar liderul trupei, Andrew Eldritch, vrea să se ţină deoparte de titulatura de goth rock band. În fine, cele doar câteva discuri cu Sisters of Mercy îl contra-zic prin ceea propun ele, iar noi, odată atinşi de vibe-ul acestei trupe, ştim că este pe viaţă.


BAUHAUS

Întocmai ca şi trupa de mai sus, britanicii Bauhaus fac de asemenea parte din primul val, cel mai autentic aş zice, de goth music. Cine a văzut filmul lui Tony Scott, The Hunger din 1983, cu Bowie şi Catherine Deneuve, nu are cum să uite scena de început cu scene hedonisto-erotico-vampireşti în care Bauhaus cânta Bela Lugosi's Dead. Propunerea noastră de World Goth Day cu Bauhaus este însă Passion of Lovers. Vocea lui Peter Murphy este pur şi simplu din alte dimensiuni.

VNV NATION

Următoarea noastră propunere este o trupă irlandezo-britanică din noul val de goth, cu foarte multe elemente electro, iar piesa de mai jos este atât de răcoritoare, mai să-ţi răceşti o bere pe repede-înainte. Se numeşte Carbon şi este un moment contemplativ al apocalipsei în care lumea s-a dus grav la vale, rasa umană a distrus tot ce se putea distrugea, mai ales pe ea însăşi prin marea lucrare a diavolului...degradarea ADN-ului.

JOY DIVISION

Pentru cine nu ştie, numele trupei vine din nuvela House of Dolls, scrisă în 1955 de către Ka-tzetnik 135633, Joy Division fiind un lagăr din Cel de al Doilea Război Mondial unde naziştii işi satisfăceau poftele sexuale cu prizoniere evreice. Pornind de aici, nu trebuie să ne aşteptăm la mare veselie din partea trupei, însă va rămâne în istorie ca una din cele mai importante din toate timpurile. Propunerea noastră de azi este New Dawn Fades, o poveste de amor dusă pe apa sâmbetei. Enjoy!

NINE INCH NAILS

Propunerea goth a anilor 80, avea să se regăsească în câteva diferite stiluri din anii 90 şi până în prezent. Cel mai adesea însă se regăseşte în ceea ce se numeşte industrial music. Şi aici vorbim de Ministry, chiar Marilyn Manson, dar şi trupe precum Front Line Assembly, Cubanate, Covenant, Skinny Puppy sau Hocico...şi bineînteles de Nine Inch Nails. Puţine sunt piesele care descriu în toată splendoarea ei, o poveste de amor BDSM. Piesa de mai jos o face atât de bine, c-a ajuns şi imn în multe dintre cluburile cu circuit închis din ţările occidentale.

THE CURE

Marea găselniţă a sound-ului goth era în anii 80 basul foarte în faţă, iar chitara trebuia să aibă mereu ceva abisal în acordurile ei. S-au preferat mereu vocile groase, masculine, dark, cu excepţie momentelor când ele putea fi înlocuite cu ceva mult mai special, cum este timbrul inconfundabil al lui Robert Smith.

The Cure a reuşit cumva să fie mereu deasupra celorlalţi, departe de orice impostură şi graţie lui Smith, să aibă lirism. Unul din cele mai goth, mai dark albume The Cure ale anilor 80 este Pornography din 1982, de unde ascultăm piesa de deschidere One Hurdred Years.



SIOUXSIE & THE BANSHEES

Fireşte, nu putem vorbi despre goth, fără să vorbim despre Siouxsie, despre timbrul ei special, despre look-ul ei care se potriveşte 1 la 1 cu sound-ul trupei şi cu versurile ei oneste şi abrazive.

Deşi mai toţi gothicii vremurilor noastre îşi au rădăcinile în cele câteva trupe de mai sus, precum Joy Division, Siouxsie & The Banshees sau The Cure, am fi nedrepţi totuşi să-i numim epigoni. Şi aici intră trupele de mai jos.

SHE WANTS REVENGE

Sound-ul americanilor post-punk She Wants Revenge reuşeşte să descrie cel mai bine noua dezordine amoroasă în care sexul este exclusiv dirty minded, pasiunea între doi amorezi ţine vumetrele mereu în roşu şi lucrurile iau inevitabil o turnură nedorită, un mind-fuck total din care nimeni nu mai înţelege nimic şi asta a fost povestea de amor. Să fie de sufletul lui Mitică!

INTERPOL

Idem ca poveste cu descrierea trupei de mai sus, în cazul de faţă avem în plus un întreg ritual cu feromoni. Nu este câtuşi de puţin nevoie să înţelegem în totalitate viziunea regizorului Charlie White, căci dacă nu mai are mister, nu mai are...nimic.

Însă putem fără echivoc să spunem că videoclipul de mai jos este unul din cele mai gothic-erotic care au fost făcute vreodată. That's why I hold you dear....

HUMAN TETRIS

Încheiem recomandările noastre de World Goth Day cu un superb cover Eurythmics, făcut de trupa rusească Human Tetris. Ferice de cei care i-au văzut live într-unul din cluburile din Bucureşti de curând.

Happy World Goth Day, everybody!

Share pe Facebook