KOOL WTF HIP

Cele mai bune 10 trupe irlandeze

Muzichia ideală pentru ciocnit nişte halbe de St.Patrick

Pentru o insulă cu o populaţie relativ mică, Irlanda a avut întotdeauna nişte trupe incredibile. 

Vă prezentăm zece din cele mai bune dintre ele.

 

Thin Lizzy

Nu poţi să nu iubeşti Thin Lizzy. Întotdeauna a părut a fi o trupă peste vremurile lor.

Unii ar spune că Jailbreak sau Johnny The Fox sunt cele mai izbutite albume, alţii preferă mai mult Black Rose sau Thunder & Lightning.

Trebuie totuşi să subliniem că Live & Dangerous este unul din cele mai bune concerte pe care le poţi asculta pe un disc.

 

Horslips

Consideraţi părinţii celtic-rock, Horslips şi-a început activitatea în 1972 şi a lansat nu mai puţin de 8 albume.

Deşi trupa nu s-a bucurat de un foarte mare succes la vremea ei, albume precum Dancehall Sweethearts, Drive The Cold Winter Away sau The Man Who Buit America au combinat cel puţin inspirat folkul cu rockul.

Nu puţine sunt piesele în care puteţi auzi poveşti legendare din istoria Irlandei.

 

Rory Gallagher

Fie că a cântat cu Taste, fie cu propria sa trupă, Rory Gallagher este unul din cel mai influenţi chitarişti ai tuturor timpurilor şi un muzician din prima ligă al anilor 70-80.

Baza lui este una de blues, dar a adăugat la aceasta teme celtice, iar vocea lui era de asemenea una impresionantă.

Despre Gallagher se spune c-a influenţat chitarişti precum Slash sau The Edge.

 

U2

Desigur, putem admite că Bono s-a transformat într-un pacifistoid antipatic şi cu pretenţii. Cu toate astea nu putem nega că U2 a fost una din cele mai electrizante trupe din ultimele decenii.

Iar discuri precum Boy, The Unforgettable Fire şi The Joshua Tree şi live-ul Under A Blood Red Sky susţin cele afirmate mai sus. U2 sunt totuşi...U2.

 

Stiff Little Fingers

Născută ca reacţie în urma problemelor Irlandei de Nord la acea vreme, trupa a apărut în 1977 şi timp de şase ani a reprezentat chintesenţa, miezul furiei punk.

Cu un mesaj care nu lasă loc de echivoc, albume precum Inflammable Material sau Nobody's Heroes au trecut fără probleme testul timpului.

Stiff Little Fingers s-au reunit în 1987, dar începuturile trupei au rămas cele mai relevante în ceea ce-i priveşte.

 

Them

Apărută în 1964, Them a fost trupa cu care Van Morrison şi-a început cariera sa muzicală. Membri trupei mereu au susţinut că The Doors au avut o mare influenţă asupra muzicii lor.

Them combinau izbutit r&b cu temele irlandeze, arătând astfel că, în afară de vocea lui Van Morrison, trupa mai avea două mari individualităţi în chitaristul Billy Harrison şi clăparul Peter Barden.

Chiar dacă Van Morrison s-a hotărât în 1966 să părăsească formaţia pentru o carieră solo, prin piese precum Gloria, Here Comes the Night sau Mystic Eyes, trupa îşi are locul ei binemeritat în istoria muzicii.

 

Skid Row

Bizară este câteodată istoria, chiar şi cea muzicală. Trupa asta este cunoscută în primul rând ca fiind cea în care Gary Moore a debutat.

În al doilea rând trebuie spus că nu există nicio legătură cu varianta americană mult mai hard-rock a lui Sebastian Bach & Co.

În al treilea rând, trebuie subliniat că trupa a debutat cu liderul Thin Lizzy de mai târziu, Phil Lynott, alături de care au apărut primele două albume, Skid şi 34 Hours.

Ulterior Lynott a fost înlocuit de basistul Brush Shiels, cu care, alături de Eric Bell şi Paul Chapman, trupa a mers mai departe, până în 1972 când s-au destrămat.

 

Therapy?

La aproape de aniversarea a 30 ani de existenţă, despre Therapy? putem spune că nu s-au temut vreodată să-şi asume vreun risc în ceea ce priveşte sound-ul trupei.

Au început ca un trio de metal au trecut prin grunge, goth şi mereu au avut ceva foarte punk în muzica lor.

 

Undertones

Apariţia piesei Teenage Kicks este mai mult decât suficientă ca să poziţioneze trupa în istoria rock'n'roll-ului.

Din 1974, pentru aproape un deceniu, Undertones au combinat în aşa fel stiluri precum new-wave, glam şi garage, încât mulţi epigoni s-au arătat după ce trupa a încetat să mai existe. Niciuna n-a avut însă carisma vocalistului Feargal Sharkey.

La 16 ani de la destrămare, Undertones s-au reunit, fără Sharkey din păcate.

 

Mama's Boy

Mama's Boy au fost o trupă de blues, formată din fraţii Pat, Tommy şi John McManus şi a apărut în 1979. Şi-au autofinanţat albumul lor de debut din 1982, Plug It, iar single-ul Needle In the Groove le-a adus celebritatea.

În 1984 au scos pe piaţă un cover la piesa lui Slade, Mama Weer All Crazee Now, fapt care pentru o scurtă perioadă de timp le-a adus succesul în Statele Unite. Tot în aceeaşi perioadă, la aceeaşi piesă a apărut şi varianta celor de la Quit Riot, ceea ce i-a pus pe Mama's Boy într-un con de umbră. Ghinion. Trupa s-a destrămat în 1994, când Tommy McManus a murit de leucemie.

Sursă: TeamRock

Share pe Facebook