KOOL WTF HIP

CRONICĂ DE CONCERT: Vunk - "Secretul tău" - next level în cum se face un show în România

Unii pur şi simplu pot să facă ziua ce visează noaptea

În timp ce unii se plâng în permanenţă că în Romania nimic nu funcţionează şi nimic nu se poate, alţii, mult mai pragmatici preferă să se arunce cu capul înainte, asumându-şi toate riscurile şi, culmea, le mai şi iese.

Este şi cazul lui Cornel Ilie de la Vunk. Ieri a fost ziua lui. Şi a preferat să şi-o sărbătorească pe scenă cu trupa în, şi nu este vreo exagerare, cel mai grandios show pop-rock românesc, Secretul tău.

Văzusem deja destul de multe concerte în România, multe trupe româneşti, câteva nume celebre internaţionale, când în 2003 am ajuns pentru prima oară la Sziget Festival şi am vazut, a se citi, căzut pe spate, de ceea ce însemna un adevărat show pe scenă.

Ce am văzut ani la randul pe scenele festivalurilor din strainătate şi mai nou şi la noi, la nivel de show al trupelor străine, am văzut abia aseară pentru prima oară la o trupă romănească.

A fost primul spectacol pe care l-am văzut la Sala Polivalentă, Bucureşti, unde scena a fost aşezată, nu în faţă, ci în partea dreaptă.

Dincolo de muzica, dincolo de sunetul bun, am văzut o scenă transformată într-un submarin, am văzut nişte visual-uri cum nu cred că vreo trupă românească s-a încumentat vreodată să facă vreodată, am văzut coregrafie, am văzut un concept coerent, am văzut chiar şi o mare caracatiţă care a traversat Polivalenta, am văzut două ore de show pus la care în peste un an de zile.

Şi aici nu vorbim despre un show cu care vreo trupă românească să-şi permită să meargă în mai multe oraşe, cu o armată de oameni în spate şi să-şi acopere investiţia.

În anii 90, poate chiar începutul anilor 2000, erau aşa-zisele trupe din prima ligă: Iris, Compact, Holograf, Timpuri Noi, Direcţia 5. Să-mi fie cu iertare, dar nimeni n-a făcut dovada imaginaţiei să facă aşa o nebunie frumoasă cum le-a ieşit aseară băieţilor de la Vunk.

Şi dincolo de asta, am văzut nişte oameni care chiar se bucurau că sunt pe scenă şi că fac ceea ce fac. Bravo lor că le-a ieşit. Unii pur şi simplu pot să facă ziua ce visează noaptea. Şi nu e deloc uşor.

Iar pentru asta, jos pălăria în faţa lui Vunk!

Silviu Munteanu

Share pe Facebook