KOOL WTF HIP

Cum a dat Metallica în judecată serviciul de file-sharing, Napster

"Dacă vrem să ne dăm muzica gratis, o dăm gratis. Dacă vrem bani pe ea, cerem bani pe ea", Lars Ulrich

Napster a fost numele dat unui serviciu concentrat pe muzică online, acum 17 ani.

A fost practic pionieratul file-sharing-ului muzicii online codate în format mp3.

Metallica tocmai aflase că un demo la piesa I Disappear circula în această reţea înainte să fi apărut oficial.

Mai mult, piesa, în această variantă a fost difuzată pe câteva posturi de radio din Statele Unite, ceea ce a pus trupa în alertă şi nu mică le-a fost surpriza să afle că toate albumele anterioare se găsesc "la liber" pe internet.

Pe 13 martie, 2000 trupa a dat în judecată Napster.

O lună mai târziu, Dr. Dre s-a alăturat demersului celor de la Metallica.

Napster a refuzat cererea scrisă de a elimina din reţeaua lor piesele artiştilor.

Separat, Metallica şi Dr.Dre au trimis către Napster o listă cu mii de utilizatori care, credeau ei, că le-au piratat muzica.

Într-un interviu pentru Sonar FM, bateristul Metallica, Lars Ulrich, a recunoscut faptul că de atunci trupa a rămas în concepţia multora ca fiind în "foame de bani":

"După scandalul cu Napster a apărut ideea preconcepută că membri Metallica sunt lacomi, că le pasă doar de bani şi că tot ce fac este exclusiv pentru bani. Acest lucru este complet greşit."

"În opinia noastră, întrebarea corectă era a cui alegere trebuie să fie dacă muzica noastră este gratuită sau nu. Cine ia această decizie? N-ar trebui să fie  decizia artistului? Ar trebui să fie decizia noastră. Dacă vrem să ne dăm muzica gratis, o dăm gratis. Dacă vrem bani pe ea, cerem bani pe ea" adăuga Ulrich în noiembrie anul trecut într-un alt interviu pentru Zane Lowe.

În martie 2001, Napster a fost închis în urma pierderii unui proces separat, în care deţinătorii serviciului erau au fost daţi în judecată de cinci case de discuri.

În februarie acelaşi an se pare că serviciul de file-sharing se pare că avea nu mai puţin de 26,4 milioane de utilizatori în întreaga lume.

Dacă nu aţi văzut filmul The Social Network, despre istoria Facebook, aveţi mai jos una din cele mai interesante scene: întâlnirea dintre Mark Zuckerberg jucat de Jesse Eisenberg şi pionul principal al Napster, Sean Parker, jucat de, o să râdeţi, Justin Timberlake, unde cel din urmă se lăuda că a pusindustria muzicală cu botul pe labe.

Ceea ce, fie vorba între noi, chiar a făcut.

Concluzia o trageţi singuri,

Enjoy!

Silviu Munteanu

Share pe Facebook