KOOL WTF HIP

Cum a murit de fapt Jim Morrison?

"Nu ştim ce s-a întâmplat cu Jim la Paris. Să fiu cinstit, nici nu cred că o să ştim vreodată" Ray Manzarek

Paris, 2 iulie 1971. În seara acelei zile, Jim Morrison şi iubita sa, Pamela Courson au mers împreună la cinema pentru a vedea un western cu Robert Mitchum.

În acelaşi timp, tot Jim Morrison a fost văzut singur într-un alt cinematograf urmărind documentarul Death Valley. Tot în acea seară, în clubul de noapte Rock 'N' Roll Circus, Morrison murea în wc în urma unei supradoze de heroină. Şi tot în acelaşi timp a avut o altercaţie care s-a lăsat cu împuşcături cu nişte junkies în urma cărora a fost împuşcat şi tot atunci, tot Jim Morrison avea să urce la bordul unui avion către o destinaţie necunoscută.

Nimeni nu ştie cu certitudine ce a făcut vocalistul The Doors în acea seară, cert este că a doua zi un singur lucru era sigur: Jim Morrison murise.

Cu trei luni în urmă părăsise Hollywood-ul. Era gras, bărbos şi devenise alcoolic. În timpul sesiunilor de înregistrări ale ultimului album The Doors, LA Woman, Morrison reuşise performanţa să bea 36 beri într-o singură zi.

Vocea nu-l mai ţinea şi făcea mari eforturi să poată rosti versurile.

Pe 11 martie 1971 se mutase la Paris. Intenţiona să se pună pe picioare, să mai slăbească şi să se reconecteze cu muzele.

Cel mai posibil scenariu privind noaptea în acea avea să moară este şi cel oficial. După ce a fost la cinema cu iubita sa, cei doi s-au întors în apartamentul lor din Rue Beautreillis. Au urmărit împreună nişte filmuleţe făcute de ei dintr-o recentă vacanţă în Maroc, înainte ca Pamela să se ducă să doarmă. Jim ar mai stat o vreme, ascultând albumele mai vechi The Doors, încercând să îşi suprime o tuse care nu i-a dat pace în acea seară. Când a ajuns în pat şi-a trezit iubita, spunându-i că nu se simte deloc bine.

Avea să se trezească câteva ore mai târziu, simţindu-se şi mai rău. A vomitat sânge, iar Pamela i-a sugerat să cheme un doctor, însă Jim a rugat-o să îi pregăteasă apa în cadă pentru o baie.

Zis şi făcut, apoi Pamela s-a culcat din nou.

Ultimul lucru pe care şi-l aminteşte este că Jim a strigat-o: "Pam, eşti acolo?"

Pamela Courson s-a trezit la 6 dimineaţa şi a realizat că Jim nu era lângă ea în par. L-a strigat, fără să primească un răspuns. Avea să-l găsească scufundat în cadă. Avea un zâmbet pe faţă.

Prima oară a crezut că glumeşte. Când a văzut că nu răspunde a chemat pompierii şi apoi poliţia. Aceştia au sosit mult prea târziu.

Trupul neînsufleţit al lui Jim Morrison a stat împachetat în plastic cu gheaţă în apartament, timp în care Pamela Courson şi Alain Ronay, un apropiat al cuplului, au aranjat înmormântarea acestuia.

Trei zile mai târziu avea să apară şi sicriul pe care Pamela îl comandase, cel mai ieftin cu puţintă, echivalentul a 75$.

Pe parcursul celor 72 ore un doctor a vizitat apartamentul şi a semnat certificatul de deces. Cauza oficială a morţii stabilită de acesta a fost atat de cord. Nu a fost făcută nicio autopsie.

Între timp, managerul The Doors, Bill Siddons avea să vină din Statele Unite pe 6 iulie la Paris. Când a ajuns, acesta a găsit un sicriu sigilat şi certificatul de deces. Practic, numai Pamela Courson şi Alain Ronay i-au văzut trupul înainte ca acesta să fie îngropat pe 7 iulie în cimitirul Pere La Chaise.

Atât impresarul Bill Siddons, cât şi Pamela Courson au revenit în Los Angeles a doua zi după înmormântare.

"M-am întors de la Paris, unde am participat la funerariile lui Jim Morrison. Pot confirma că a murit în pace din cauze naturale", avea să declare Siddons presei atunci.

În cadrul conferinţei de presă, au început, cum era firesc, întrebările: A existat o investigaţie a poliţiei? De ce nu s-a făcut o autopsie? Cine era medicul examinator?

Pamela Courson n-a putut să-şi amintească numele doctorului, iar semnătura de pe certificatul de deces era ilizibiă. De asemenea, la întrebarea "de ce n-a fost anunţată familia?" a ieşit la iveală faptul că Pamela minţise ambasada americană, declarând că Morrison nu are familie, ceea ce a permis ca înmormântarea să se desfăşoare foarte repede şi fără întrebări. Nici un preot n-a participat la înmormântare.

Şi de aici un început să curgă multe teorii privind moartea lui Jim Morrison. Una dintre ele, destul de posibilă, ar fi fost o boală transmisibilă sexual, altă, destul de paranoică e că ar fi fost victima unei conspiraţii guvernamentale care vâna eroii contra-culturali şi o alta şi mai sărită de pe fix, că o fostă iubită i-ar fi făcut o vrajă.

Danny Sugerman, un apropiat The Doors şi co-autorul biografiei best-seller No One Here Gets Out Alive propune o teorie destul de plauzibilă. Acesta susţine că Pamela i-ar fi mărturisit că îşi injecta heroină, iar Morrison era pe cocaină.

De altfel, ea a murit în 1974 în urma unei supradoze.

În acea noapte fatidică au prizat amândoi heroină (Morrison era îngrozit de ace). La acea vreme în Paris un anume tip de heronină, numită China White. Nu e ceva neobişnuit ca cineva care consumă heroină pentru prima oară să se simtă rău. I s-a făcut rău, a făcut o baie, a murit. Nu e niciun mister aici, a declarat Sugerman pentru publicaţia Mojo.

Mulţi din apropiaţii lui Morrison însă, nu sunt de acord cu teoria lui Sugerman, susţinând că în cioda faptului că acesta avea o înclinaţie pentru excese, nu consumase niciodată droguri de mare risc, chiar le dispreţuia.

O altă teorie susţine că acesta de fapt şi-ar fi înscenat moartea, chiar glumind cu colegii săi de trupă c-ar face asta ca o glumiţă pentru publicitate şi că ar locui undeva în Africa scriind poezii sub pseudonimul Mojo Risin (o anagramă pentru Jim Morrison).

De-a lungul anilor el a fost reperat în Tibet, Australia, America Centrală, unii chiar susţin că l-au văzut practicând rodeo.

"Nu ştim ce s-a întâmplat cu Jim la Paris. Să fiu cinstit, nici nu cred că o să ştim vreodată. Avem numai zvonuri, insinuări, minciuni, proiecţii din mintea unora, doar nori care acoperă adevărul. Există prea multe teorii şi toate sunt contradictorii", avea să declare clăparul trupei, Ray Manzarek.

Sursă: Bill DeMain / http://performingsongwriter.com

Share pe Facebook