KOOL WTF HIP

10 filme despre viaţa unor rock-staruri cu care merită sa-ţi ocupi timpul

Biografiile starurilor rock sunt de cele mai multe ori un business, plin de acţiune, dar şi de inexactităţi, dar când astrele se aliniază corect, ies şi treburi pentru care merită să alocăm timp.

Iată cele mai bune 10 filme despre rock-staturi:

Lisztomania (1975)

Regizorul Ken Russell l-a descris într-un cadru de secol XIX pe compozitorul maghiar Franz Liszt, ca fiind primul primul rock-star al lumii. Coloana sonoră e asigurată de celebrul clăpar Rick Wakeman, cunoscut pentru colaborările sale cu Black Sabbath, David Bowie, Yes, Cat Stevens s.a. Pentru Lisztomania acesta a reorchestrat pe sintetizator pasaje din operele lui Liszt.


Bound fo Glory (1976)

Imediat după succesul serialului tv, Kung Fu, David Carradine joaca rolui unui alt vagabond, folkistul Woody Guthrie.

Regizorul Hal Ashby reuşeste cu succes să evoce o anumită perioadă a Americii, unde cântecele lui Guthrie se potrivesc manuşă. Şi, pentru pasionaţii de film, aflaţi că acesta este primul în care se foloseste un steadicam, pentru a filma personaje în picioare.


The Buddy Holly Story (1978)

Gary Busey a fost nominalizat la Oscar pentru rolul său de pionier rock’n’roll cu faţă de tocilar. Şi chiar face o treaba remarcabilă imitând destul de bine vocea lui Holly.


 

Coal’s Miner Daughter (1980)

Filmul este povestea de viaţa a cântaretei country Loretta Lynn şi viaţa mizeră pe care a dus-o în Nashville.
Rolul artistei e jucat de Sissy Spacek, prestaţie care i-a adus acesteia un Oscar pentru cea mai buna actriţa. Rolul soţului e jucat de Tommy Lee Jones. Când filmul a aparut pe marile ecrane, Loretta Lynn avea 48 ani.


Walk the Line (2015)

Joaquin Phoenix joacă rolul capriciosului şi carismaticului Johnny Cash. Povestea începe în Arkansas, în perioada marii depresiuni economice, în copilăria lui Cash, continuă cu turneurile sale răsunătoare alături de pionerii rock and roll-ului Elvis Presley, Carl Perkins, Roy Orbison, Jerry Lee Lewis şi Waylon Jennings şi atinge punctul culminant cu memorabilul concert de la închisoarea Folsom, din 1968.

 

Control (2017)

Acest film este debutul regizoral al fotografului Anton Corbijn şi prezintă viaţa scurtă, tulbure şi sfărşitul tragic al front-man-ului Joy Division, Ian Curtis. Filmul e bazat pe cartea autobiografică pe care văduva Deborah Curtis a scris-o şi vine la pachet şi cu alte poveşti interesante a scenei post-punk din Manchester.



 

I’m not there (2007)

Regizorul Todd Haynes pune nu mai puţin de şase actori pentru a surprinde într-un mod nu tocmai ortodox, mai multe laturi ale personalităţii lui Bob Dylan. Cate Blanchett a luat aproape toate premile pentru rolul său. Bob Dylan însuşi a spus că găseşte filmul ca fiind incredibil.


Nowhere boys (2009)

Pelicula spune povestea adolescenţei lui John Lennon (1955-1960). Lennon a fost separat de mama lui, Julia Lennon, când avea cinci ani. A fost crescut de mătuşa şi unchiul său, Mimi şi George Smith. Când unchiul acestuia moare, John află despre despre mama lui, devine curios şi începe să o caute. În timpul unei vizite în Blackpool, la sora sa vitrega Julia Baird, devine obsedat de rock’n’roll şi pune bazele Beatles.

Filmul se bazează pe biografia scrisă de sora vitrega a lui Lennon.

The Runaways (2010)      

Inspirată din cartea Neon Angel, filmul este nimic altceva, decât povestea reală a formaţiei din anii 70, The Runaways.
Trupa s-a format în 1975, iar pelicula se concentrează pe relaţia dintre cele doua dive rock, Cherie Currie şi Joan Jett, pâna când Cherrie a părăsit formaţia.


Love & Mercy (2014)

Închidem lista recomandărilor cu un alt film autobirografic, regizat de Bill Pohlad, care se concentrează pe viaţa lui Brian Wilson, co-fondatorul Beach Boys. Titlul filmului este o piesă de a lui Wilson scrisă în 1988, iar pelicula scoate la lumină doua perioade de timp specifice din viaţa acestuia: anii 60 si anii 80.

În anii 60, tânărul Wilson descoperă succesul după numeroase hit-uri Beach Boys, pentru ca 20 ani mai târziu acesta să fie un personaj foarte confuz şi sub medicamentaţia unui terapeut abuziv, Dr. Eugene Landy. Wilson o întâlneşte pe vânzătoarea de Cadillacuri,  Melinda Ledbetter care găseşte determinarea necesară să-l salveze pe compozitor de manipularea doctorului Landy.


Share pe Facebook