KOOL WTF HIP

25 cele mai punk filme din toate timpurile

Punk's Not Dead

01. The Decline of Western Civilisation (1981)

Black Flag, The Germs, Fear, Circle Jerks sunt doar câteva din numele care au facut din Los Angeles o Mecca hardcore-punk. Valoarea acestui documentar vine în primul rand din faptul că realizatorii au reuşit să dea culoare filmului folosind foarte multe imagini de arhivă. Filmul este un portret al acelei perioade în care nihilismul punk american în epoca Reagan era la el acasă.

 

02. SLC Punk (1998)

Fie vorba intre noi, Stevo Matthew Lillard nu e tocmai cel mai convingător punkist din lume. Stilul său de viaţa însă îl ţine departe de plictiseală. SLC Punk este însă salvat de coloana sonoră, unde îi găsim pe Exploited, The Adolescents si Minor Threat. Realizatorul filmului, James Merendino descrie viaţa unor rockeri marginalizaţi în conservatorul oras Salt Lake, unde el însuşi a crescut.

 

03. Breaking Glass (1980)

Hazel O’Connor este o tânără punkistă, care sună ca încrucişarea dintre Siouxsie Sioux si Klaus Nomi. Este născută să devină rock star şi un martir în acelaşi timp al forţelor corupătoare ale industriei muzicale capitaliste. Filmul descrie începutul anilor 80 şi scoate în evidenţă foarte multe aspecte ale muzicii punk-rock din acea vreme.

 

04. Times Square (1980)

Cel mai impresionant lucru in Time Square este modul in care energia care debordează din acest film a fost preluată şi s-a simţit cel mai puternic la inceputul anilor 90. Este un film în care revolta socială merge mână în mână cu muzica, un film în care se pun bazele mişcării feministe. Şi toate astea se regăsesc în out-fit-ul acelor vremuri, în muzica surorilor Nicky si Pammy Sleez, în stilul lor de viaţă.

 

05. Valley Girl (1983)

Vorbim de Romeo si Julieta, varianta de Hollywood pentru adolescenţi. Avem povestea unei d-şoare din sudul Californiei (Deborah Foreman) şi un punkist sensibil de Hollywood (Nicholas Cage). Ca să fim politicoşi, Valley Girl este o versiune inofensivă a culturii punk, în care regizoarea Martha Coolidge spune o poveste siropoasă şi salvează cumva pelicula cu coloana sonoră la limita bunului simţ.

 

06. We Are The Best (2013)

Trei domnişoare pre-adolescente din Stockholm se hotărăsc să-şi facă trupă de punk şi se lovesc de toate prejudecaţile cu putinţă. Până la urmă nimeresc combinaţia potrivită de a lovi corzile şi de a-şi articula sentimentele pe care numai aşa le exprimă cel mai bine.

 

07. X – The Unheard Music

La sfârşitul anilor 70, începutul anilor 80 in Los Angeles existau foarte multe trupe punk printre care şi X.

Mai exact vorbim de un documentar despre patru baieţi care au combinat agresivitatea pură a punk-ului, cu old school rock-a-billy, iar rezultatul acestui pionerat a fost nimic altceva, decât o raritate la acea vreme.

 

08. Dance Craze (1981)

Cineva trebuia s-o facă şi pe asta. Dance Craze este un documentar despre primul val de ska punk din Regatul Unit şi aici vorbim despre front-man-ul Bad Manners, fetele de la Bodysnacher şi Selecter. Filmul se încheie cu unul din cele mai izbutite cântari live ska din care au existat vreodata, vorbim de The SpecialsNite Club

 

09. Urgh! A Music War (1981)

În cazul de faţă nu avem de a face cu o naraţiune, ci mai degrabă cu o compilaţie de cantări ale scenei punk a anilor 80 din Anglia, Statele Unite si chiar din Franţa. Printre numele care apar în film se regăsesc The Police, XTC, The Cramps, Pere Ubu, UB40, Joan Jet & The Blackhearts şi putem găsi şi singura ieşire în public a unei trupe obscure precum The Invisible Sex.

 

10. 1991: The Year That Punk Broke (1992)

Punctând era rockului alternative, documentarul lui David Markey îi urmează pe Sonic Youth într-un turneu european. În film mai apar Dinosaur Jr, Babes in Toyland, Ramones şi Iggy Pop. Ironia face ca filmul să apară exact cu o săptămână inainte de lansarea discului Nevermind al celor de la Nirvana, prezenţi si ei in film, ceea ce transformă pelicula într-o capsulă a timpului cu reală valoare istorică.

 

11. American Hardcore (2006)

Bazat pe cartea cu acelaşi nume scrisă de Steve Bush in 2001, acest documentar ne arată istoria ameţitoare a scenei post-punk a anilor 80, incepută in California şi extinsă apoi pe tot teritoriul Statelor Unite.

 

12. My Degeneration (1990)

Dacă vă place hardcore-ul anilor 80 şi psihedelicul în cinematografie, acest film este pentru voi. Pelicula este o demenţă punk despre ascensiunea meteorică a unei garage-girl care devine spoke-model pentru industria cărnii de vită.Trailerul o să vă convingă de faptul că orice comentariu este de prisos.

13. The Punk Singer (2013)

Documentarul este povestea lui Kathleen Hanna, feministă convinsă, figură care s-a remarcat în anii 90 prin cele două proiecte muzicale pe care le-a avut, Bikini Kill si Le Tigre. În afara celor doua proiecte, şi-a continuat cariera solo sub numele de Julie Ruin, este căsătorită cu Adam Horovitz de la Beastie Boys şi a fost diagnosticată cu sindromul Lyme.

 

14. Rude Boy (1980)

Scriptul este construit pe doua planuri, unul având rolul de rockumentar, celălalt fiind povestea unui fan fictiv care devine roadie la The Clash. Fanul participă alături de trupă la evenimente publice reale, fie că vorbim de concerte, fie că vorbim despre demonstraţii politice, The Clash fiind cunoscuţi pentru vederile lor stângiste.

 

15. The Punk Rock Movie (1978)

În 1977, Don Letts era DJ la The Roxy Club in Londra. El a primit cadou o cameră video Super 8 şi a filmat peste 100 de zile cam tot ce a insemnat nucleul dur punk rock al acelor vremuri. În film găsim cantari live cu The Clash, Sex Pistols, Subway Sect, Generation X şi Siouxsie & The Banshees, The Clash cu ultimii trei existănd şi imagini din backstage sau din autocarul de turneu.

 

16. Smithereens (1982)

Regizat de Susan Seidelman, filmul urmăreste o tânără narcisistă venită din New Jersey să se alăture subculturii din New York. Pentru a-şi plăti drumul prin intreaga ţară, are tot soiul de relaţii parazitare, pentru că până la urmă să se ataşeze de cineva capabil să-i finanţeze stilul ei de viaţă. Smithereens a fost nominalizat la Oscar şi a fost primul film independent invitat să concureze pentru Palme D’or la festivalul de la Cannes. Personajele principale sunt jucate de Susan Berman, Brad Rinn şi icon-ul punk rock Richard Hell.

 

17. Jubilee (1978)

Pentru că Regina Elisabeta a II-a este ucisă intr-un jaf, Regina Elisabeta I-a este teleportată in timp, mai exact în anul 1978 de ocultistul John Dee cu ajutorul ghidului spiritual Ariel, un personaj din Furtuna lui Shakespeare. Aceasta traversează toată dezintegrarea fizică şi socială a Londrei, observand activitaţi sporadice ale unor grupuri de nihilisti. Însuşi titlul se referă la jubileul reginei. Adam Ant apare in film, iar coloana sonoră e asigurată de nume precum Siouxsie Sioux, Brian Eno, Chelsea s.a. Filmul lui Derek Jarman este considerat ca fiind primul film punk al cinematografiei.

 

18. Another State of Mind (1984)

Documentarul este despre două trupe de punk, Social Distorsion si Youth Brigade care Îşi cumpără un school-bus şi pleacă în turneu prin Statele Unite. Pe drum îl intâlnesc şi pe Minor Threat care îi primeşte timp de o săptămâna la el în casă. Farmecul acestei pelicule constă în inocenţa protagonistilor pe care i-a dat testosteronul afară din casă şi sunt puşi pe cucerit lumea cu muzica lor, cântă pe unde apucă, bucurându-se de amabilitatea unor oameni care le pun o canapea şi un frigider la dispoziţie.

 

19. Sid & Nancy (1986)

Aici avem un film biografic, clasic despre unul din cele mai celebre cupluri din istoria rock’n’roll. Este vorba despre basistul Sex Pistols, Sid Vicious şi o groupie girl care i-a furat inima Nancy Spungen. Filmul este o poveste despre iubire, ură, dependenţa de heroină şi moarte. Trebuie spus că Nancy este jucată de Chloe Webb şi Sid de nimeni altul decât Gary Oldman. Un rol secundar în film îl are şi Courtney Love, iar personajul lui Johnny Rotten este absolut fermecator. Şi, ca exerciţiu de imaginaţie, putem să ne întrebăm oare ce faţă o fi facut elegantul Frank Sinatra, când un junkie din Regatul Unit i-a facut praf şi pulbere piesa My Way.

 

20. Ladies & Gentelman the Fabulous Stains (1982)

Corrine Burns este o domniţă de şaptesprezece ani a carui mamă murise recent de cancer. Lucrează într-un fast food pentru a se întreţine şi pentru a-şi ajuta sora mai mică. Se întamplă că într-o zi apare un reporter care o intervievează pe Corrine despre economia care o luase la vale în oraşul lor. Ceva o enervează într-atât de rău că îl pocneşte pe reporter şi este data afară de catre şeful ei. Corrine atrage atenţia media, este chemată să dea un interviu si devine peste noapte vocea adolescentelor din oraş, promovându-şi totodată şi trupa ei de punk, The Stains, în care cantă alături de Tracy, sora ei mai mică si verişoară Jessica.

Ei au planuri mari pentru lumea asta, dar acestea nu ne includ şi pe noi” este citatul celebru pus in Corrinei, care a devenit şi rămas peste ani o mantra punk.

 

21. The Black Generation (1976)

În New York-ul anului 1976 nume precum Television, Talking Heads, Blondie, Ramones sau Patti Smith fac din clubul CBGB’s o a doua casă a lor, transformându-l într-un laborator experimental muzical. Amos Poe si Ivan Kral filmează cântările pe 16 mm, câteva dintre ele având sunetul desincronizat faţă de imagine, dar asta face pelicula şi mai punk. A nu se confunda cu filmul din 1980 cu acelaşi nume al lui Andy Warhol.

 

22. Repo Man (1984)

Otto este un puşti hardcore din Los Angeles este concediat de la supermarketul în care lucra, iar iubita îl părăseşte pentru cel mai bun prieten al lui. Hoinărind pe străzi într-un butoi cu melancolie, în film apare personajul Bud, care îi ofera 25 $ să conducă o maşină. Şi uite aşa, tânarul Otto ajunge în centrul unei conspiraţii guvernamentale şi începe o aventura cu droguri, mulţi bani, urmariri de maşini. Coloana sonoră este de asemenea una foarte interesantă, unde găsim nume precum Suicidal Tendencies, Black Flag şi Iggy Pop.

 

23. Rock’n’Roll High School (1979)

Filmul este o comedie americană în care elevii unui liceu sunt fani Ramones, fapt care aduce de la sine animozităţi între ei şi conducerea liceului. Conflictul escaladează şi duce la aruncarea de către elevi a liceului in aer.

 

24. Suburbia (1983)

Pelicula mai este cunoscută sub numele de Rebel Streets sau The Wild Side şi spune povestea unor adolescenţi fugiţi de acasă, care au adoptat stilul de viaţă punk şi care trăiesc în nişte tramvaie abandonate în suburbii. Regizoarea Penelope Spheeris a preferat să recruteze copii ai străzii şi muzicieni punk pentru film, decât să angajeze actori care să le joace rolurile.

De menţionat este că în film apare şi Flea, basistul Red Hot Chilli Peppers.

 

25. The Filth & The Fury (2000)

Au fost mai multe filme în care s-a vorbit despre Sex Pistols, însă nici unul nu a aşezat trupa asta în contextul propriu-zis, cum o face The Filth & The Fury.

Toate povestirile despre Sex Pistols sunt aici. Aflăm cum li s-a interzis să mai cante în cluburi şi atunci s-au dat cu barca pe Tamisa, cântănd God Save the Queen, despre cum tot în acea vreme cântau sub numele de S.P.O.T.S (Sex Pistols On Tour Secretly), despre interviul TV cu Bill Grundy, despre cultul autodistructiv al lui Sid si despre Johnny Lydon (Rotten n.a.) povestind cu lacrimi în ochi despre moartea acestuia.

Acest documentar explică de la sine de ce încă vorbim şi azi despre Sex Pistols.

Sursa: Rolling Stones

Share pe Facebook