KOOL WTF HIP

20 piese pe care să nu le asculţi când te loveşte depresia

Află care au fost resorturile care au făcut trupe celebre să cânte despre această afecţiune

Conform definiţiei din dex, depresia este o formă de astenie care se manifestă printr-o tristeţe profundă şi prin pierderea dorinţei de viaţă. Cu siguranţă este o afecţiune cu care nu prea este de glumit şi la care, cel puţin în vremurile moderne, nu sunt sunt puţini aceia care cad victime acesteia.

În rock, depresia a fost mai mereu o muză, un subiect tocmai bun de exploatat, unii ajungând până într-acolo încât şi-au făcut un trade-mark din aceasta.

Prin urmare, mai jos avem 20 exemple despre depresie, tocmai bune de evitat când cădem în butoiul cu melancolie.

01. Paint It, Black - ROLLING STONES

Sitarul care se aude în spate şi tempo-ul rapid al piesei au fost prima oară înregistrate în 1966, înainte să apară pe varianta americană a albumului Aftermath. Versurile sunt pline de furie şi melancolie, vorbind despre o dorinţă nestăvilită de "stinge" tot ce este luminos pe lumea asta. Vă sună cunoscut?

Versuri: “I look inside myself and see my heart is black / I see my red door and must have it painted black / maybe then I’ll fade away and not have to face the facts / it’s not easy facing up when your whole world is black

02. Everybody Hurts – R.E.M.

Acest imn anti-sinucidere foloseşte un drum-machine pentru a scoate în evidenţă dramatismul vocii lui Michael Stipe şi, bineînţeles, versurile.

"Nici nu-mi amintesc bine când l-am înregistrat. Abia îmi vine să cred că e vocea mea pe piesă. Sună foarte pur. Cântecul ăsta brusc a aparţinut tuturor, mai puţin nouă, ceea ce pentru mine este echivalent cu faptul că am cucerit lumea"

Versuri: “Take comfort in your friends / Everybody hurts. Don’t throw your hand… If you feel like you’re alone, no, no, no, you are not alone

03. Turn Blue – THE BLACK KEYS

Aici avem povestea divorţului liderului trupei, Dan Auerbach, care, ca orice divorţ, poate băga oamenii în depresie.  

Versuri: “When the music is done and all the lights are low / I will remember the times when love would really glow


04. Solitude Is Bliss – TAME IMPALA

Solitude Is Bliss a fost descrisă de Kevin Parker, liderul trupei, ca fiind cea mai obraznică şi închegată piesă a trupei. Este de asemenea un imn al introvertiţilor şi al depresivilor.

Versuri: “All the kids that I can’t compare to / making friends like they’re all supposed to / you will never come close to how I feel

05. Basket Case – GREEN DAY

"Singurul fel în care am putut să aflu ce mi se întâmplă, a fost să scriu un cântec despre ce simt", a declarat Billie Joe Armstrong despre un atat de panică pe care l-a avut.

Rezultatul s-a dovedit a fi cam...zgomotos.

Versuri: “Sometimes I give myself the creeps / sometimes my mind plays tricks on me / it all keeps adding up I think I’m cracking up / am I just paranoid or am I just stoned?

06. Suicide Is Painless – MANIC STREET PREACERS

Când publicaţia NME aniversa 40 ani de existenţă, a scos o compilaţie numită Ruby Trax, în care diverse trupe au făcut coveruri după piese care au fost No.1 de-a lungul timpului în Marea Britanie. Manic Street Preachers a ales să facă un cover după tema serialului satiric din 1971, M*A*S*H.

Versuri: “Suicide is painless / it brings on many changes / and you can do the same thing if you please


07. People = ShitSLIPKNOT

"Câteodată, când mă raportez la societatea în care trăim, ca un întreg, mă gândesc, Doamne, ce demenţă", şi-a justificat excesul de mizantropie toboşarul Chris Fehn cu privire la această piesă.

Versuri: “understand I cant feel anything / it isn’t like I wanna sift through the decay / I feel like a wound.”


08. Loser – BECK

Se spune despre acest cântec simpatic, c-a fost scris şi înregistrat în 6 ore şi că chitara nu face decât să sublinieze că Beck este un mare muzician, dar un lamentabil rapper. Iar cu acest aspect şi artistul nostru a fost de acord.

Versuri: “I’m a loser baby, so why don’t you kill me?

09. Waking Up – ELASTICA

Eternul sentiment al nerealizării pe niciun plan a fost subiectul care a dus această piesă pe poziţii foarte înalte în topul vânzărilor din Regatul Unit în 1995.

Versuri: “If I can’t be a star I won’t get out of bed / Waking up and getting up has never been easy

10. Nothin’ But Time – CAT POWER ft. IGGY POP

Cântăreaţa americană Cat Power  – aka Chan Marshall – a scris piesa asta de 11 minute pentru fiica iubitului ei, Lucia, care a fost agresată online de nişte mitocani şi şi-a găsit refugiul în albumul The Rise and Fall of Ziggy Stardust… al lui Bowie.

Versuri: “It’s up to you to be a superhero / It’s up to you to be like nobody

11. This Is A Low – BLUR

Basistul Alex James a povestit că piesa asta, din albumul Parklife, a fost scrisă de Damon Albarn chiar înainte de operaţia de hernie pe care a suferit-o şi locurile descrise în versuri sunt inspirate dintr-un cadou pe care i l-a cumpărat lui Albarn de Crăciun: “o batistă cu o hartă maritimă desenată pe ea”.

Versuri: “This is a low / But it won’t hurt you / when you are alone it will be there with you / finding ways to stay solo”


12. I Know It’s Over – THE SMITHS

Doar o altă piesă deprimantă, de la bocitorul Morrissey, despre iubire, singurătate şi disperare, care se întinde în 5 minute şi jumătate.

Versuri: “Oh Mother, I can feel the soil falling over my head

13. Sorrow – THE NATIONAL

Matt Berninger, front-man-ul trupei din Cincinnati, The National, descrie piesa asta ca fiind "un cântec amuzant care celebrează tristeţea, o piesă despre relaţia cuiva cu propria sa angoasă".

The National a cântat odată piesa asta timp de şase ore în cadrul unei expoziţii de artă.

Versuri: “I live in a city sorrow built / it’s in my honey, it’s in my milk

14. A Letter To Elise – THE CURE

"Mood-ul piesei este de resemnarea în faţa unei inevitabile schimbări", a declarat Robert Smits despre tragica scrisoare despre care e vorba în cântec.

Versuri: “Every time I try to pick it up like falling sand / as fast as I pick it up it runs away through my clutching hands.”

15. To Ramona – BOB DYLAN

În pofida faptului că piesa a fost scrisă în perioada foarte politică a lui Dylan, la mijlocul anilor 60, To Ramona este o aluzie la eşecul relaţiei de amor a lui cu folkista Joan Baez.

Versuri:  “I’d forever talk to you / But soon my words / They would turn into a meaningless ring / For deep in my heart / I know there is no help I can bring

16. How To Disappear Completely – RADIOHEAD

Absolut firesc că aceşti campioni ai depresiei nu aveau cum să lipsească din această categorie. Mirarea e că am ales doar o singură piesă.

Se spune că How To Disappear Completely a luat naştere în urma unui vis de al lui Thom Yorke care plutea prin Dublin, cum altfel, decât paralizat.

Versuri:  “I’m not here / this isn’t happening… in a little while I’ll be gone.”

17. Avalanche – LEONARD COHEN

Aici avem o chitară acustică lacrimogenă şi un Cohen care îşi exprimă dezacordul, chiar dispreţul pentru un amorez care crede că-şi va înfrânge depresia.

Versuri:  “Well, I stepped into an avalanche / it covered up my soul”.


18. Pennyroyal Tea – NIRVANA

În 1993, Cobain a declarat pentru publicaţia Impact că această piesă este despre o persoană care este dincolo de depresie, mai exact pe patul de moarte. Cuvântul pennyroyal [busuioc cerbilor] este planta despre care se spune că poate produce un avort, ceea ce în cazul lui Cobain este o metaforă pentru sinucidere.

Versuri:  “I’m so tired I can’t sleep / I’m a liar and a thief

19. Comfortably Numb – PINK FLOYD

Celebrul hit trebuia să se numească The Doctor, fapt care ne dă un indiciu despre mesajul piesei, mai exact despre alienare.

Versuri:  “There is no pain you are receding / A distant ship smoke on the horizon

20. Atmosphere – JOY DIVISION

În 2000, Atmosphere a fost votată de ascultătorii show-lui radio al lui John Peel de la BBC Radio One drept piesa mileniului. Ca notă, aceasta este şi piesa care încheie filmul autobiografic din 2007 despre front-man-ul Joy Division, Ian Curtis.


Sursă: NME


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 

 

Share pe Facebook