KOOL WTF HIP

Cine e, de fapt, şeriful din imnul reggae ”I shot the sheriff” pe care Bob Marley l-a ”împuşcat”

”I shot the sheriff... but I did not shot no deputy!” Astfel grăieşte Bob Marley într-unul dintre cele mai faimoase cântece ale sale.

Lansat în 1973, I shot the sheriff, acest adevărat imn reggae este probabil cel mai cunoscut hit al lui ”Bob Marley & The Wailers”, alături de la fel de celebrele şi atemporalele ”Buffalo Soldier” şi ”No woman, no cry!

Cu toţii ştim astăzi că un rol major în transformarea lui ”I shot the sheriff” într-o melodie iconică a ultimilor 44 de ani îl are cover-ul lui Eric Clapton! Concret, un an mai târziu, în 1974, cel supranumit ”Slowhand”, a reinterpretat în stilul său unic piesa, resuscitându-i cariera lui Bob Marley la nivel mondial şi transformându-l în cel mai cunoscut jamaican al tuturor timpurilor! Asta – probabil - până să apară Ussain Bolt...

    Şi totuşi, ce vrea să spună autorul? Cu siguranţă că asta s-a întrebat şi Zeul Riff-ului când i-a preluat capodopera Zeului Reggae! Dacă, până de curând, toată lumea credea că acesta din urmă evoca povestea unui proscris acuzat deopotrivă pe drept şi pe nedrept de crimă, se pare că lucrurile nu stau tocmai aşa! Astfel, vinovatul cu şi fără vină din versiunea originală ar putea fi un personaj cu totul ficţional! Deşi sursele iniţiale fac referire la povestea pierdută în negura timpului şi a interpretărilor a unui anumit rebel mexican, pe nume Gregorio Cortez, care l-ar fi ucis în legitimă apărare şeriful John Brown din cântec, dar nu şi pe ajutorul acestuia, experţii şi pasionaţii fenomenului reggae au avansat recent altă ipoteză!

    Potrivit acestora, intriga şlagărului jamaican reprezintă o pură ficţiune şi trebuie privită exclusiv metaforic, mai ales că este de notorietate afinitatea lui Marley pentru exprimarea în parabole! Cu alte cuvinte, piesa nu are nimic de-a face cu vreo legendară ploaie de gloanţe pornită, brusc, de doi cowboy rivali sub soarele Vestului Sălbatic. Conform acestei teorii, cântecul izvorăşte dintr-o dispută mai aprinsă pe care Bob a avut-o în 1973 cu iubita sa de atunci, Esther Anderson! Rastafarian convins până-n măduva oaselor şi a străfundurilor sufletului său, acesta nu era deloc de acord cu metodele anticoncepţionale pe care partenera sa de viaţă le folosea. În 2012, ea însăşi a declarat că această neînţelegere în cuplu a fost, de fapt, scânteia care a aprins focul creaţiei pentru hit-ul care vrăjeşte încă generaţii după generaţii.

    Într-atât l-a mistuit acest foc pe pătimaşul cântăreţ, poet şi profet jamaican, încât el şi-a imaginat imediat această poveste, unde şeriful John Brown nu este decât un simbol întunecat al aparentului progres medical care înfăptuieşte o practică de neimaginat pentru un rastafarian fanatic: administrarea de pilule anticoncepţionale iubitei sale!

    Esther Anderson confirmă această teorie – azi de neînchipuit pentru cei mai mulţi – adăugând că diabolicul de faimos şerif este, într-adevăr, o metaforă pentru un doctor imaginar pe care un alter-ego al autorului îl împuşcă în legitimă apărare atunci când acest medic fictiv hotărăşte să distrugă sămânţa creatoare de viaţă pe care protagonistul o sădise, plin de iubire şi pasiune, în pântecele iubitei sale... De unde şi versul ”I shot the sheriff”! Şi atunci care este sensul continuării ”but I did not shot no deputy? Explicaţia o oferă tot fosta iubită a celui mai faimos cântăreţ de reggae din toate timpurile: (anti)-eroul cântecului a cruţat-o pe asistenta sau sora medicală, întrucât aceasta nu a fost decât o unealtă, fără liber arbitru şi – implicit – putere de decizie, a acestui adevărat ”Dr. Menghele”, în viziunea rastafariană!

      Inutil de spus că există nenumăraţi critici ai acestei teorii rastafariene privind sensul unuia dintre cele mai faimoase refrene din istoria muzicii reggae şi nu numai! Iar cel mai probabil că misterul nu se va limpezi niciodată, ceea ce nu va face decât să perpetueze farmecul irezistibil de ciudat al melodiei. Potrivit detractorilor, tot ce s-a spus şi scris despre ”I shot the sheriff” reprezintă o supra-interpretare, pentru că Marley era sub influenţa marijuanei atunci când a compus versurile şi muzica, aşa cum obişnuia să facă, cel mai probabil, la fiecare compoziţie a sa. Conform raţionamentului acestora, el nu mai gândea limpede în timp ce se află sub imperiul acestei ierbi păcătoase care-i altera deopotrivă exprimările şi trăirile  cognitiv-emoţionale!

    De cealaltă parte, fanii celui considerat un adevărat Mesia în cultura rastafariană cred din tot sufletul că tocmai această stare de transă mistică, indusă de consumul ”ierbii sfinte”, şi anume ganja, îl transformau pe Bob Marley într-unul dintre cei mai mari creatori de cântece atemporale cu mesaje profunde din istoria muzicii!

    Dar dincolo de toate aceste interpretări mai mult sau mai puţin subiective, trei lucruri sunt certe!

    Primul: dacă frumuseţea se află în ochii privitorului, atunci frumuseţea absolută se află în urechea ascultătorului! Şi asta pentru că ”I shot the sheriff” e una dintre cele mai frumoase piese de rock-reggae scrise şi cântate vreodată! Atât de autorul original, Bob Marley, cât şi de cel care a făcut-o chiar şi mai celebră decât era iniţial, Eric Clapton!

    Al doilea: personajul creat de Marley, şi anume şeriful John Brown, a devenit atât de faimos, încât, la câţiva ani după ”naşterea” sa, atât Bob Dylan cât şi Bruce Springsteen i-au preluat în cântecele lor!

    Şi al treilea: Bob Marley însuşi declara într-un interviu din 1975 că ”nu e vorba cu adevărat de un şerif, ci de răutate. E vorba de acea răutate a oamenilor care te tot judecă, până când tu nu mai poţi să suporţi acest lucru şi explodezi, pur şi simplu explodezi!

    Se pare că lui Marley i-a plăcut să lase provenienţa cântecului învăluită în mister! Însuşi Clapton povesteşte că, la prima lor întâlnire, când l-a întrebat pe acesta care e semnificaţia cântecului, Marley a fost foarte evaziv.

Dar cum fum creativ de marijuana fără foc biografic de dragoste cu năbădăi nu iese, se pare că ”pilulele contraceptive” ale iubitei sale de atunci, Esther Anderson, au jucat un rol în crearea acestui cântec de legendă. Dovadă stau versurile: ”Şeriful John Brown m-a urât mereu / De ce...chiar nu ştiu / Dar de fiecare dată când plantez o sămânţă / El îmi spune s-o distrug până s-apuce să crească.” Dacă la început cei mai mulţi interpretau enunţul ”a planta o sămânţă” drept o metaforă pentru marijuana, mărturia de acum 5 ani a lui Esther Anderson oferă o revelaţie alternativă! Astfel, în loc să se refere la un poliţist care-i spune lui Marley să-şi distrugă controversata "iarbă", cântecul ar putea exprima furia cântăreţului îndreptată împotriva unui doctor care-i prescrie iubitei sale anticoncepţionale.

    În 2011, Esther Anderson a lansat filmul documentar ”Bob Marley: The Making of A Legend”, considerat a fi unul dintre cele mai bune din istorie despre viaţa şi opera geniului rebel şi misterios al muzicii reggae şi al mişcării rastafariene!

Ovi Madsen

Share pe Facebook