KOOL WTF HIP

Istoria unei piese: Motörhead

"E doar o piesă pe care am scris-o pentru Hawkwind", declara modest Lemmy

Vorbim despre numele uneia din cele mai izbutite şi gălăgioase trupe de pe planetă, despre omul care a definit cel mai bine stilul de viaţă sex, drugs & rock’n’roll şi care a influenţat trupe precum Metallica, Venom sau Napalm Death.

Da, vorbim despre Ian ‘Lemmy’ Kilmister şi despre piesa Motörhead pe care a scris-o la începutul anilor 70 şi despre care spunea că este doar una ca oricare alta. Nimeni, şi cu atât mai puţin Lemmy, nu avea să anticipeze că a scris una din cele mai importante piese din istoria rockului.

În 1974, Lemmy avea 28 ani şi era încă basist în trupa space-rock Hawkwind. A cântat în această formaţie 3 ani şi este vocea celui mai mare hit, Silver Machine, care avea să ajungă pe locul 3 topurile din Marea Britanie în iunie 1972.

Trupa se afla la Continental Hyatt House Hotel, loc care era supranumit şi Riot House şi, după o petrecere de pomină, se pare că Lemmy a găsit momentul prielnic, muza, dacă vreţi, pentru a scrie un cântec despre rock’n’roll lifestyle. Se pare că piesa a fost scrisă pe balconul camere de la etajul 7, unde Lemmy era într-o mahmureală după o noapte plină de whisky şi speed, zdrângănind la o chitară împrumutată de la Roy Wood, de la trupa Wizzard.

"Nu-mi amintesc exact ce s-a întâmplat în acea noapte", povesteşte Lemmy, "dar ştiu că dimineaţa la 7 eram deja în picioare, cântând prin camera." Îşi mai aduce aminte de nişte maşini prost parcate şi de niste navetişti care priveau cu gura căscată un nebun cu părul lung care striga ca din gură de şarpe că se aruncă de la balcon. Totuşi, n-au existat plângeri din partea oaspeţilor.

Se pare că acesta a fost un moment de largă inspiraţie pentru Lemmy. Versurile veneau de la sine ‘Sunrise, wrong side of another day/Sky high, six thousand miles away.’ Refrenul Remember me now ...este o referire la mult prea multele one night stands, iar titlul piesei este un slang american care descrie starea unui individ care tocmai a băgat în el o doză sănătoasă de speed. Este şi primul, dacă nu singurul cântec rock în care se foloseşte cuvântul ‘parallelogram’.

Tot Lemmy mai povesteşte că a fost destul de surprins că Dave Brock, colegul de trupă la de Hawkwind a acceptat piesa şi a vrut s-o înregistreze. Iar în ianuarie 1975, cu Lemmy pe voce piesă avea să fie înregistrată în prima sa versiune, destul de apatică pentru gusturile lui Lemmy. Motörhead avea să apară pe un B-side Hawkwind al single-ului King of Speed. "Ce ironic", avea Lemmy să adauge.

În mai 1975, Kilmister avea să fie arestat pentr posesie de cocaină la graniţa dintre Canada şi Statele Unite, fapt care a dus la excluderea lui din trupă. Practic colegii lui l-au abandonat acolo. După ce a fost eliberat din arest s-a întors la Londra, fără nici un job, fără nici un proiect muzical nou.

Posibil ca Lemmy să fi fost destul de deprimat de situaţia în care ajunsese, dar încă mai avea lucruri de spus. Piesă lui rămăsese pe B-side-ul respectiv şi nimic mai mult. Atunci împreună cu chitaristul Larry Wallis şi toboşarul Lucas Fox avea să înfiinţeze noua lui trupă, Bastards. Un prieten i-a explicat că e puţin probabil să ajungă în vreun top cu aşa un nume şi aşa avea să se nască...Motörhead.

Numele a fost perfect pentru ce avea să urmeze "tare, rapid, răguşit, arogant, paranoic, speed-freak rock'n'roll", după cum avea Lemmy să declare.. Doar că avea să dureze puţin până să ajungă la sound-ul pe care cu toţii îl cunoaştem. Prima versiune în noua formulă a piesei Motörhead avea să fie prea slow pentru Lemmy.

Componenţa trupei avea să se schimbe. Liderului Motörhead aveau să i se alăture chitaristul "Fast" Eddie Clarke şi toboşarul Phil "Philthy" Animal. Şi aşa s-a înregistrat primul imn rock’n’roll care avea să "pună în cap" şi rockerii şi punkerii de la acea vreme.

"Piesa asta este forţă brută". avea să declare vocalistul Napalm Death, Barney Greenway. A influenţat major trupe precum Discharge şi trupe de metal precum Venom sau Metallica.

"E doar o piesă pe care am scris-o pentru Hawkwind", declara modest Lemmy. Adevărul este însă că cel puţin lui i-a schimbat viaţa.

Sursă:TeamRock

Share pe Facebook