KOOL WTF HIP

25 documentare rock pe care nu trebuie să le ratăm

Recomandari Rock-On

Keith Richards: Under The Influence (2015)

Particularităţi ale personajului Jack Sparrow au fost inspirate din personajul real, Keith Richards. Tot el este omul cu care Mick Jagger nu a vorbit ani de zile, deşi au imparţit aceeaşi scenă, pe motivul că intr-un interviu Keith a declarat că n-a vazut in viaţa lui puţă mai mică decat a lui vocalistului Rolling Stones.

Şi hai sa fim seriosi, unul din cele mai frumoase lucruri in viaţă care ţi se pot intâmpla este să imbatraneşti precum bătranul Keith.

Anul trecut a apărut un documentar despre povestea lui si cum l-au inspirat  Muddy Waters sau Chuck Berry.

 

Downloaded (2013)

Acest film spune povestea fenomenului Napster care a pus definitiv si irevocabil cu botul pe labe industria muzicală. Vorbim despre inceputurile internetului, despre momentul in care s-a inventat file-sharing-ul, despre momentul penibil in care milionarii de la Metallica au făcut dovada imposturii maxime, dându-şi fanii in judecată pentru furtul de...muzică.

 

Nick Cave: 20,000 Days On Earth (2014)

Poate unul din cele mai frumoase documentare făcute vreodată si care nu trebuie nicicum ratat este cel despre care vorbim acum. Este vorba despre o zi din viaţa lui Nick Cave, jumătate fiind ficţiune.

Este un film din care aflăm ce inseamna un artist complex, un muzician mai presus de orice indoială si un poet pentru care profunzimile naturii umane nu sunt tocmai nişte necunoscute. Nick Cave: 20.000 Days On Earth a câştigat nu mai puţin de cinci premii internaţionale.

 

Janis: Little Blue Girl (2015)

Acest documentar ne oferă detalii despre nefericirile unei fete, posesoare a unei voci dumnezeieşti, un adevărat spirit liber si un om foarte singur. Da, vorbim despre Janis Joplin, incofundabila voce raguşită şi puternică a nebuniei hippy a anilor 60.

 

 

Good Ol’ Freda (2013)

Povestea e aşa. Beatles au avut o secretară, pe numele său Freda Kelly. Cumva Freda a reuşit să fie mai mult decât o simplă secretară, să fie ca un membru al „familiei” Beatles.

Filmul este un discurs amuzant si fermecator despre dream-job-ul pe care Freda l-a avut, despre cum se vede povestea celei mai celebre trupe din lume.

 

David Bowie: Five Years (2013)

Primi cinci ani despre care se povesteşte in film sunt 1971, 1975, 1977, 1980 si 1983. Fiecare din aceşti ani scot la suprafaţă ceva diferit si unic despre mintea, sufletul si munca lui Bowie. Avantajul acestui documentar făcut de BBC sunt bogaţia arhivelor video si interviuri mai puţin cunoscute de publicul larg.

 

Supermench: The Legend of Shep Gordon (2013)

Debutul regizoral a lui Mike Myers este nimic altceva, decât o hagiografie necenzurată despre unul din cei mai celebrii impresari din lumea rockului, Shep Gordon. Printre artiştii pe care i-a impresariat se află nume mare precum Alice Cooper sau Blondie.

 

We Are Twisted Fucking Sister (2014)

Aici avem povestea completă a uneia din cele mai scandaloase trupe de heavy metal, Twisted Sister, care ar fi făcut orice la acea vreme să atragă atenţia. Show-urile lor erau nebunie curată. Graţie si multelor imagini de arhiva, filmul redă cu multa acurateţe febra cluburilor de rock din New York-ul anilor 70.

 

Muscle Shoals (2013)

Memoria afectivă a unor rock-star-uri a făcut cu putinţă acest film. Vorbim despre un mic si modest studio in Alabama in anii 60 in care muzicieni precum Aretha Franklin, Wilson Picket, Rolling Stones sau Lynard Skynard au inregistrat discuri.

 

Kurt & Courtney (1998)

Nu vorbim despre noul documentar despre Kurt Cobain apărut in 2015, ci despre unul mult mai vechi in care regizorul Nick Broomfield are puternice controverse privind implicarea lui Courtney Love in sinuciderea liderului Nirvana. De văzut, concluziile le trageţi singuri.

 

History of The Eagles (2013)

Acest film este defapt o mini serie destul de cuminte care oferă perspectivele celor şapte colegi de trupă,„colegi” fiind totuşi un cuvânt care nu descrie intocmai rivalitaţile si egoismul acestora. De văzut, doar dacă nu va plăcut Big Lebowsky, unde His Dudeness era dat jos dintr-un taxi, pentru că ura formaţia Eagles.

 

Do not Stop Believin’: Everyman Journey (2013)

Intocmai ca povestea Cenuşeresei, acest documentar descrie istoria vocalistului trupei Journey de origine filipineză Arnel Pineda. Nu trebuie să vă placă neaparat siropoşii de la Journey, dar merită văzut cu ochiul oamenilor care mai cred in miracole, pentru că chiar li se pot intâmpla.

 

The Other One: The Long Strange Trip of Bob Weir (2015)    

Aici avem povestea vietii lui Bob Wier, vocalist, chitarist si fondatorul trupei Greatful Dead. Acest film aniversează practic 50 ani de existentă a trupei.

 

I am Thor (2015)

Triumful epic, agoniile sfâşietoare ale ratării si incercarea de revigorare a cariere unui culturist heavy metal al anilor 80 sunt subiectul acestui documentar. Povestea unui rock star bizar, pe steroizi, iubit de public la vremea lui si care a impărţit aceeaşi scenă cu Kiss si Metallica fac acest documentar de neratat.

 

Jaco (2014)

Trebuie spus din capul locului că filmul este co-produs de basistul Metallica, Rob Trujillo, şi că este un tribut adus altui legendar basist Jaco Pastorius. Documentarul pune in lumina reflectoarelor viaţa şi moartea bizară a acestuia. Joni Mitchell, Santana, Bootsy Collins şi Flea sunt doar caţiva care vorbesc in acest film despre el.

 

Orion: The Man Who Would Be King (2015)

Bryan Ferry are o vorbă izbutită „cine işi aminteşte anii 70 inseamnă că nu i-a trait”. Imaginaţi-vă că in demenţa acelor ani, Elvis murise, iar pe scene apăruse o copie a acestuia, care avea in permanenţă o mască pe faţă si care işi spunea Orion. Nu au fost puţini cei care au crezut că personajul este chiar Presley.

 

The Wrecking Crew (2008)

Acest documentar este mai degrabă dedicat muzicienilor de studio care nu ies in faţă.  Căci Wrecking Crew este nimic altceva decât povestea muzicienilor din spatele lui Elvis, The Beach Boys, The Monkees, The Byrds s.a.

 

Not Dead Yet: The Jason Bacon Story (2012)

La doar 19 ani in anii 80, briliantul chitarist Jason Becker s-a alăturat lui Dave Lee Roth şi a uimit pe toata lumea cu virtuzitatea sa. O săptămână mai târziu a fost diagosticat cu o boala neuro-motorie, afecţiune degenerativă in care muşchii nu-l mai asculta.  Doctorii i-au dat incă 5 ani de viaţa, insă Becker este incă viu si comunică prin intermediul unui sistem informatic construit de tatăl său si mai compune incă.

Filmul este o poveste despre talent, voinţa si determinare.

 

Until the light takes us (2008)

Poveşti despre biserici arse, crimă satanistă ritualică, sinucideri si alte grozăvii fac subiectul acestui documentar despre black-metal-ul norvegian, in care liderul trupei Burzum, „VargVikernes, aflat in puşcărie pentru crimă, e lăsat să spună tot ce ii trece prin cap de doi americani care s-au preocupat de acest proiect.

 

Heavy Metal in Bagdad (2011)

Filmul urmăreşte formaţia Acrassicauda, o trupă heavy metal din Bagdad a cărei sală de repetiţii a fost distrusă de bombardamentele americane si care a fost forţată să părăsească Irakul, după ce violenţele s-au intensificat dupa moartea lui Saddam. Au primit azil in Statele Unite, iar in urma unei campanii de strângere de fonduri pe Kickstarter au strans 37.383 $ să-şi plătească inregistrarea primului lor album. Tot din documentar aflăm că primul lor disc inseamnă defapt o singură piesă concept bazată pe Epopeea lui Ghilgames.

 

A band called Death (2012)

Acest documentar nu vorbeşte despre proiectul death metal din Orlando, ci despre o poveste a unui proiect de care puţini ştiu. Este vorba despre un trio format din trei fraţi de culoare, inspiraţi de The Who,  care aveau piese scurte, abrazive si despre care se spune că sunt defapt prima trupă de punk aparută vreodata, cu mult timp inainte ca punk-ul să existe. Aşa cum a apărut, la fel de repede a şi dispărut.

 

Searching for Sugarman (2012)

De departe cel mai impresionantă poveste de viaţă este cea a lui Sixto Rodriguez, folkistul american considerat la acelaşi nivel cu Bob Dylan şi care n-a vândut mai mult de şase discuri in Statele Unite, dar a vândut peste doua milioane in Africa de Sud, fără să ştie, devenind astfel o voce de luptă impotriva Apertheidului. Vrăjiţi pe viaţă de muzica lui Rodrigues, doi fani fac o călătorie in Statele Unite să-l caute pe artist, despre care nu se ştia absolut nimic si se zvonea că s-ar fi sinucis pe scenă. Mai multe nu vă spunem, decat că povestea de viaţă a lui Rodrigues este una fascinantă, iar acest personaj la inalţimea talentului său.Filmul a câştigat mai multe premii in 2013, printre care Oscar şi Bafta pentru cel mai bun documentar, premiul special al juriului şi primul publicului la festivalul Sundance.

 

Lemmy (2010)

Nu putem scrie despre documentare rock fără să pomenim despre Lemmy, filmul făcut in 2010 despre icon-ulheavy metal, inconfundabilul, să-i fie tărana uşoară, Lemmy Kilmister. Nu vrem să spunem nimic despre acest film, decât că, dacă nu l-aţi vazut, vor fi două din cele mai bune ore pe care merită se le sacrificaţi pentru film.

 

Balta Albă (2016)

Balta Albă este celebrul cartier bucureştean din Sectorul 3, situat in sud-estul Bucureştiului. Particularitatea acestui cartier este numărul mare de muzicieni cu stiluri foarte diferite care au crescut şi s-au dezvoltat aici. In film găsim nume grele care au schimbat faţa muzicii romanesti, cum ar fi Partizan, Iris, La Familia, Marijuana, Marius Teicu s.a.  Acest cartier este practic singurul din ţară care are un film despre el.

 

Imagini din vis (2016)

Rodion GT este primul proiect românesc 80-ist de new wave. Filmul este un portret al lui Rodion Roşca, care acum trăieşte singur intr-un sat, iar casa lui arată ca un laborator intr-o permanentă construcţie. Acest documentar este cea de-a doua recomandare românească a noastră.

Share pe Facebook