KOOL WTF HIP

Ian Gillan: "Ziua în care am părăsit Deep Purple"

Pe 29 iunie 1973, vocalistul Ian Gillan părăsea trupa fără ca cineva să sufle un cuvânt

"E o poveste ciudată. Am scris o scrisoare colegilor mei cu câteva luni în urmă, în timp ce eram în Dayton, Ohio, în care le-am spus că intenţionez să părăsesc Purple la sfârşitul următorului turneu. La acea vreme nimeni n-a suflat o vorbe despre decizia mea. Lucram atunci la noul album,  Who Do We Think We Are şi apoi am plecat în turneu.

În iunie 1973 eram în Japonia, am încheiat turneul pe 29 la Osaka. Trebuia să fie ultima mea cântare, alături de trupă. Nimeni nu a suflat un cuvânt. Ne-am suit pe scenă, am cântat şi asta a fost. M-am întors apoi la hotel. Nu ne-am spun la reverere. Niciunul din ceilalţi patru din trupă, nimeni din management nu a zis nimic. Era totul precum gunoiul ascuns sub covor. Era foarte ciudat ce se întâmpla. Nu aşteptam vreun cadou de adio sau reacţii emoţionale, dar să ignori toată treaba asta era de-a dreptul bizar.

N-am zis nimic după concert. N-am considercat că e cazul să spun ceva. Atmosfera în Purple era oribilă, iar pentru mine era realmente o eliberare să plec. Ar fi fost nevoie de un psiholog să înţelegi ce se întâmpla atunci în trupă. Toţi se comportau ca nişte nemernici şi aici mă includ şi pe mine. Am fost foarte răutăcios cu restul trupei.

Ce a dus la această situaţie la acea vreme a fost implicarea altor oameni în treaba noastră. Eram în toate agendele lor şi trebuia să fim prezenţi peste tot. Dacă am fi luat o pauză, probabil lucururile s-ar fi îndreptat. Dar totul se întâmpla la foc continuu şi am considerat că pur şi simplu trebuie să plec. Ceea ce m-a făcut să le scriu scrisoarea de care am vorbit.

Probabil niciunul din trupă n-a ştiut ce să-mi răspundă şi cu siguranţă nici eu n-am ştiut ce ar mai fi fost de adăugat. Prin urmare, în acea seară la Osaka am cântat ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat şi totul părea a fi în regulă. Ceea ce cu siguranţă nu era.

A doua zi m-am dus la aeroport şi m-am întors singur acasă. Cum am coborât de pe scenă, n-am mai fost considerat ca fiind un membru al trupei, prin urmare, am fost lăsat să mă descurc de capul meu. Ceea ce n-a fost o problemă. Când am ajuns în Anglia aşteptam cumva să mă sune cineva din trupă, ceea ce nu s-a întâmplat. Au mers mai departe. Roger Glover m-a sunat într-un târziu să-mi spună c-a fost dat afară din Deep Purple."

Următoarele trei albume l-au avut vocalist pe David Coverdale, apoi trupa a luat o lungă pauză de 9 ani, revenind cu albumul Perfect Stranger în 1984 unde Gillan avea să fie din nou vocea Deep Purple.

În prezent trupa se află în turneul de adio, în formula cu Ian Gillan la voce, basistul Roger Glover, toboşarul Ian Paice, clăparul Don Airey şi chitaristul Steve Morse Airey s-a alăturat trupei în 2002, înlocuindu-l pe Jon Lord la clape, iar Morse a venit în 1994, în locul lui Ritchie Blackmore.

Pe 13 mai, Deep Purple a cântat la Bucureşti.

Sursă: TeamRock

Share pe Facebook