KOOL WTF HIP

Începuturile Guns N’Roses, un succes imprevizibil, presărat cu haos şi droguri

Cu primii bani câştigaţi, Slash şi-a cumpărat heroină

Acum 31 ani Guns N’Roses semna primul mare contract cu Geffen Records, valoare acestuia fiind estimată la 250.000 $.

Deşi mulţi au speculat că Geffen nu-şi va recupera nici măcar avansul de 37.000 $, trupa avea să ajungă una din cele mai mari din lume.

Conform celor scrise în propriul memoir, chitaristul Slash şi-a cheltuit partea sa de bani, în momentul doi, pe heroină. Nici ceilalţi membrii ai trupei, Axl Rose, chitaristul Izzy Stradlin, basistul Duff McKagan sau toboşarul Stephen Adler n-au investit banii mai înţelept.

Nici unul din Guns N’Roses nu avea unde să locuiască, până când un reprezentant al casei de discuri nu le-a procurat un mic apartament derăpănat Fountain Avenue, California.

Găsirea unui bun manager a fost de asemenea un lucru foarte dificil pentru trupă. Nimeni nu voia să gestioneze o adunătură de zombie.

Membrilor Guns N’Roses li se dusese buhul că sunt pe heroină, total neproductivi şi complicat de adus în studio. Axl întârzia mereu. Practic, mult timp, trupa n-a avut nici un manager.

Şansa a făcut ca impresarul englez Alan Niven, care lucrase cu Great White şi Motley Crue, în ciuda sfaturilor descurajatoare ale apropiaţilor, să creadă în Guns N’Roses şi să-şi asume riscul.

Niven a conştientizat potenţialul trupei, autenticitatea foarte rock and roll a sound-ului şi chimia care exista între membri acesteia.

"Primii care mi-au atras atenţia n-au fost Axl şi Slash. Ci Duff şi Izzy Stradlin", povesteşte Niven.

"Duff era un punkist care ţinea la intergritatea sa muzicală. Izzy avea un stil ca nimeni altul. Amandoi aveau un foarte particular limbaj al trupului pe scenă şi un anumit tip de comunicare între ei. A trebuit să treacă ceva vreme, timp în care le-am ascultat înregistrările demo, să-mi dau seama ce mare chitarist este Slash şi cât de extraordinar este Axl Rose".

Acesta a continuat: "Percepţia mea a fost că, dacă reuşesc să-i ţin impreună, dacă pot găsi echilibru între pragmatism şi spontaneitate, pot avea o foarte bună trupă underground. Aşa c-am devenit impresarul lor"

Piaţa din America era la acea vreme focusată pentru orice produs rock bombastic, iar Anglia mergea mai degrabă pe trupe mai clasice. Iar Guns N’Roses se mula perfect pe amandouă. Fapt care l-a ajutat pe Niven să convingă Geffen Records să bage trupa în studio pentru un EP.

Primele piese originale înregistrate au fost Reckless Life şi Move to the City.

Le-au urmat cover-urile Nice Boys a lui Rose Tattoo şi Mama Kin de la Aerosmith.

După acestea a apărut primul EP Live ?!*@ Like a Suicide, care a fost trimit jurnaliştior muzicali din Anglia şi care, câţiva ani mai târziu, avea să ia multi-platină sub numele de Lies, album căruia i s-au mai adăugat piesele Patience, I Used to Love Her, You’re Crazy şi controversata One in a Million.

"Englezilor le-a plăcut foarte mult. Au apreciat foarte corect autenticitate trupei" a mai adăugat Alan Niven.

Pe baza valului de simpatie pe care trupa îl câştigase în Regatul Unit, Guns N’Roses a avut şi câteva concerte în Statele Unite, între sesiunile de înregistrări pentru Appetite for Destruction, fapt care le-a crescut cota, având, ce-i drept, şi reputaţia de a fi un band instabil şi haotic.

"Parte din succesul lor a fost şi faptul că păreau toţi nişte epave. Dar când erau pe scenă erau magnifici", istoriseşte Niven.

"Nici un moment nu mi-am imaginat la acea vreme că Guns N’Roses ar putea aşa un mare succes. Pe atunci, posturile de radio încă difuzau trupe precum Bad Company şi a trebuit să treacă ceva vreme ca această situaţie să se schimbe. M-am gândit la acel moment că, dacă reuşesc să râmână împreună, poate vom vinde 500.000 discuri. Nimeni, dar absolut nimeni, nu s-a gândit că trupa va ajunge unde este astăzi. Şi asta este parte din magia întregii poveşti. Practic a fost un foarte spontan şi imprevizibil feed-back din partea unui număr foarte mare de oameni în ceea ce-i priveşte. Şi, până la urmă, cel puţin pentru o vreme, chiar a fost cea mai mare trupă din lume", a concluzionat acesta.

Sursă: Loudwire

Share pe Facebook