KOOL WTF HIP

CRONICĂ DE CARTE: Duff McKagan, "It’s So Easy… şi alte minciuni"

Recomandare ROCK ON

Trebuie spus din capul locului că la 16 ani eram mare fan Guns N' Roses şi nu mulţumită hiturilor overexposed ale trupei, ci mai degrabă graţie albumului Appetite for Destruction, sau unor piese precum Locomotive, So Fine, Dust N' Bones, Double Talkin' Jive, Pretty Tied Up ş.a.m.d. "Mâncam" zilnic pe pâine concertele pe VHS de la Tokyo şi Paris şi eram realmente fascinat de prezenţa scenică şi ferocitatea lui Axl Rose, de chitara lui Slash, de basul atât de clar a lui Duff.

Deşi aveam să descopăr în timp şi muzici mai sofisticate, ideea conform căreia Guns N' Roses este o trupă care sună incredibil de bine şi care are la bază filonul de blues şi atitudine punk nu a dispărut niciodată.

De curând s-a tradus în româneşte It’s So Easy… şi alte minciuni, cartea basistului şi unuia din membri fondatori ai trupei, Duff McKagan.



Citind-o din scoarţă în scoarţă trebuie să mărturisesc că a fost o reală experienţă din trei motive: primul este că memoria afectivă m-a făcut să retrăiesc momentele adolescenţei mele, al doilea că am aflat detalii nu tocmai plăcute despre ce a însemnat una din cele mai mari trupe rock din lume şi al treilea, că Duff McKagan a reuşit magistral să combine în această carte onestitatea care se simte în fiecare propoziţie cu lipsa de resentimente.

N-am ştiut de pildă că chiar înainte de a apărea Use Your Illusion, chimia din trupă aproape nu mai exista. După povestea fascinantă privind chinurile facerii trupei, membrii acesteia încetaseră de mult a mai fi prieteni. Nu puţine au fost cazurile când se întâlneau exclusiv pe scenă. Am bănuit, dar nu am ştiut niciodată cât de grave erau problemele comportamentale ale lui Axl Rose, care a fost principalul vinovat de plecarea cloegilor săi. Obişnuia să întârzie pe scenă câte 2-3 ore. Au fost câteva dăţi în care nu a mai apărut deloc, anuţându-şi colegii cu doar câteva minute înainte se show că el este în altă ţară şi că nu mai ajunge să cânte.

Toate acestea au făcut ca nu de puţine ori publicul să reacţioneze violent, să distruga scena, echipamentul, maşini de poliţie, să-i facă pe colegii săi să se întrebe pe unde ies vii şi nevătămaţi din locurile în care cântau şi să consume industrial alcool şi droguri ca să evite o discuţie face2face cu Axl. Momentul culminant care a făcut ca drumurile celorlalţi membri fondatori să se despartă de cele ale lui Axl, a fost când managerul trupei i-a pus să semneze un contract în care era clar stipulat că renunţă la orice pretenţie privind numele trupei, ameninţaţi fiind că altfel Axl nu se suie pe scenă, transformându-i practic în simpli instrumentişti.

După ce romantismul formării trupei, turneele fără bani şi concertele cu 10 oameni în sală aveau să se consume, mai toţi membri Guns N' Roses ajunseseră să devină practic nişte epave cu viaţă de rockstar, fapt care avea să-l ducă pe Duff McKagan să fie la un pas de moarte la doar 30 ani, când pancreasul i-a cedat, iar sinusurile îi erau arse de la consumul abuziv de cocaină.

A reuşit să supravieţuiască trecând prin momente cumplite, unul din cele mai aspre fiind acela când mama sa, care se afla în scaun cu rotile, îşi obloja fiul care stătea să moară. Această întâmplare pare să fi fost un moment crucial pentru ce avea să urmeze în viaţa acestuia.

S-a pus pe picioare şi, rămas singur, a trebuit să lupte cu propriile-i dependenţe. Pare c-a înţeles foarte bine că viaţa i-a dat o a doua şansă şi că de aşa ceva nu-ţi baţi joc. Cu o ambiţie de fier, s-a apucat de mountaine bike şi apoi de kickboxing, fapt care l-a ajutat miraculos să se echilibreze. Ani mai târziu a apărut şi femeia care i-a dăruit doi copii, modelul Susan Holmes, făcându-l să realizeze că a fi bărbat înseamnă a avea responsabilităţi şi a-ţi proteja familia.

Apoi a urmat cursurile unei facultăţi devenind expert în investiţii financiare, după ce în prealabil renunţase la şcoală la 16 ani. Iar în tot acest timp a tot continuat să cânte în diverse trupe, cele mai de succes fiind Loaded, Neurotic Outsiders şi Velvet Revolver.

Dincolo de povestea personală a lui Duff, cartea oferă foarte multe informaţii despre foarte multe celebrităţi din lumea rockului, despre caracterul acestora, despre cum nu puţini au fost cei care au murit din cauza drogurilor ş.a.m.d.

Cum chiar el spunea, dacă ar fi murit, n-ar fi fost decât o altă poveste moralizatoare din istoria rockului despre cum te duci autodistructiv la vale şi pur şi simplu dispari de pe suprafaţa pamântului.

Cel mai fascinant la It’s So Easy… şi alte minciuni este să afli cum unul din, până la urmă un personaj relativ secundar din Guns N' Roses, a încercat în permanenţă să facă lucrurile cum trebuie şi, cu o determinare divină, i-a reuşit din plin.

Încă de anul trecut, atât Duff cât şi Slash au revenit alături de Axl în Guns N'Roses şi se află în turneul mondial Not In This Lifetime, reuşind să devină trupa cu cele mai mari încasări, suma biletelor vândute ajungând la aproximativ 400 milioane $.

Preţul de raft al cărţii este de 59,9 lei, însă pe www.edituracasa.ro  are o reducere de 29%.

Silviu Munteanu

Share pe Facebook